Panthera Team Asia F1-project gaat verder onder nieuwe naam: LKY SUNZ

Het Aziatische Formule 1-project heeft zichzelf van een bizarre nieuwe naam voorzien. Onder het moeilijk uit te spreken LKY SUNZ moet het team in 2025 of 2026 op de grid staan.

Panthera Team Asia F1-project gaat verder onder nieuwe naam: LKY SUNZ

Nu de FIA de deadline voor nieuwe teams uitgesteld heeft is er nog wat ruimte om je alsnog aan te melden. Bij het 'nieuwe' F1-project LKY SUNZ hebben ze dankbaar gebruik gemaakt van de verlenging.

Met veel bombarie kondigt de Aziatische organisatie vandaag de intentie aan om aan de Formule 1 deel te gaan nemen. Hoofdpunt van het project is het vestigen van een F1-basis in 'Azië'.

Niet nieuw

LKY SUNZ is echter niet nieuw. Aan het hoofd van het team vinden we namelijk ene Benjamin Durand. De Brit zat voorheen aan het roer van endurance racing teams SMP Racing, JMB Racing en BR Engineering, maar besloot in 2019 zijn pijlen op de Formule 1 te richten. Dat jaar zette hij Panthera Team Asia op, een potentieel F1-team met een focus op lucratieve Aziatische groeimarkten.

LKY SUNZ

Kennelijk wilde het onder de oude naam niet lukken, waardoor Durand gekozen heeft voor een nieuwe aanduiding: LKY SUNZ. De op het eerste gezicht moeilijk te lezen en uit te spreken naam heeft een doodsimpele verklaring. Het is namelijk een hippe verbastering van 'Lucky suns'. De naam is volgens het team een knipoog naar de Aziatische roots van de organisatie.

Luchtfietserij

Zoals het een nieuw en ambitieus F1-project betaamt heeft LKY SUNZ niets concreets om over te praten. Het team belooft namelijk een 'duurzame, net-zero fabriek op groene energie' te gaan bouwen in het zuid-oosten van Azië. Zelfs over de locatie kunnen Durand en co het dus nog niet eens worden.

De faciliteit in Zuid-Oost Azië zal bovendien weinig te maken hebben met de Formule 1, aangezien de auto's gebouwd zullen worden in een Europese basis. Daarmee lijkt LKY SUNZ de opzet van Haas overgenomen te hebben. Beide fabrieken staan er uiteraard nog niet.

Naast het promoten van 'Azië' in de Formule 1 moet LKY SUNZ ondervertegenwoordigde delen van de samenleving bij de koningsklasse van de autosport gaan betrekken. De insteek van het team moet boven alles de gevestigde orde van de Formule 1 gaan 'verstoren' en 'andere denkbeelden toevoegen die nog nooit gezien zijn in de Formule 1.' Terloops meldde Durand dat de financiering al rond is en het team in 2025 of 2026 al op de grid moet staan.

Het pakket lege uitspraken en vage beloftes waarmee het team naar buiten gekomen is geeft echter weinig vertrouwen dat het zover zal komen.