FIA stelt deadline inschrijving nieuwe F1-teams uit

Andretti en co hebben uitstel van executie gekregen. De FIA heeft zichzelf extra tijd gegeven om de inschrijving van potentiële nieuwe teams te beoordelen.

FIA stelt deadline inschrijving nieuwe F1-teams uit

Terwijl Liberty Media, Formula One Management en de meeste bestaande teams fel tegen zijn zoekt de FIA nog altijd driftig naar een extra deelnemer voor de toekomst. Op aanwijzing van president Mohammed Ben Sulayem werd onlangs voor het eerst sinds 2015 een inschrijvingsproces geopend voor potentiële nieuwe F1 teams. De stap werd onder andere gezet nadat de Andretti-familie meerdere keren luidkeels interesse toonde in de koningsklasse van de autosport.

Michael, Mario en Marco Andretti.

Voorinschrijving

De aankondiging vanuit de FIA viel samen met het nieuws dat Andretti een partnerschap gesloten had met General Motors kopstuk Cadillac. De nieuwe entiteit zou zich vervolgens ingetekend hebben bij de voorinschrijving voor het seizoen van 2025.

Bij dit proces werd van de kandidaten gedetailleerde documentatie over de organisatie, investeerders en het technische personeel verwacht. Daarnaast was een aanbetaling van 20.000 dollar nodig. Kandidaten die het proces doorstonden zouden doorstromen naar de volwaardige, meer gedetailleerde inschrijving, waarbij nog eens 300.000 dollar afgetikt moest worden. Teams kregen overigens ook de keus om pas in 2026 of 2027 in te stappen.

F2-team Hitech Grand Prix wordt genoemd als een van de kanshebbers.

De deadline

De zogeheten 'Expressions of Interest' zouden op 30 april 2023 beoordeeld gaan worden, waarna de FIA zou aankondigen of er überhaupt een nieuwe team toegelaten was. Net zoals bij de blamage rond de budget cap breuk van Red Bull heeft de organisatie de eigen deadlines echter gebroken. De beslissing zal nu pas vallen op 15 mei. Reden is dat de FIA de administratie kennelijk nog niet op orde heeft.

600 miljoen

De bestaande teams proberend de nieuwelingen uit alle macht tegen te houden.

Het uitstel van de deadline betekent dat Andretti-Cadillac, F2-team Hitech Grand Prix, Aziatisch conglomeraat Panthera Team Asia en het Saudische Formula Equal-diversteitsluchtkasteel van ex BAR-man Craig Pollock nog even door kunnen als potentiële kandidaten.

Het is te hopen dat de FIA halverwege mei dan toch met een concreet antwoord komt. Om de verhoging van de afkoopsom naar de teams te omzeilen moeten de nieuwe teams immers al in 2025 op de grid staan. De nieuwe Concorde Agreement voore 2026 zou het bedrag namelijk zomaar kunnen verhogen van 200 naar 600 miljoen dollar, waardoor de sport definitief onbetaalbaar zal worden.

Formule 1
  • IndyCar Series, Mario Andretti, NL Beeld / Proshots