Lijstje: de zeven potentiële kopers voor AlphaTauri

Volgens Auto Motor und Sport heeft het nieuwe Red Bull management de nodige vraagtekens geplaatst bij de waarde van het Italiaanse B-team. AlphaTauri moet verplaatst worden naar Milton Keynes of in de etalage worden gezet. Maar wie neemt de tent dan over? We zetten zes mogelijke kopers op een rij.

Lijstje: de zeven potentiële kopers voor AlphaTauri

1. Andretti Global

De meest voor de hand liggende optie is uiteraard het F1-project van Michael en Mario Andretti. De Amerikaanse racefamilie probeert al jaren in te breken in de paddock. Vanwege het aflopen van de Concorde Agreement en met een opgehoogde afkoopsom in het vooruitzicht begint de tijd echter te dringen. Ondanks flinke investeringen en de steun van General Motors/Cadillac en FIA-president Mohammed Ben Sulayem is Andretti geen steek verder gekomen. Het aankopen van AlphaTauri's plekje op de grid zou dus goed uit kunnen komen.

Andretti Global bouwt op dit moment in Indiana aan een 200 miljoen dollar kostende replica van het McLaren Technology Centre, maar een Europese uitvalsbasis zal geen overbodige luxe zijn. Bij Haas doen ze immers precies hetzelfde. De vraag is of Andretti's patriottische insteek van een volledig Amerikaans F1-team de deal in de weg zal staan. Waarschijnlijk heeft hij echter geen keuze, aangezien de F1 en de teams er alles aan lijken te doen om zijn originele team te blokkeren.

2. Mumbai Falcons

De naam Mumbai Falcons zegt bij het grote publiek niet zoveel. Het team is actief in de lagere formuleseries in Azië en is het geesteskind van een Indiase familie aan het hoofd van een constructieconcern.

Het team heeft nauwe banden met de Ferrari Driver Academy en junior single seater gigant Prema Racing, waardoor het nodige succes behaald werd. Mumbai Falcons is door die banden echter weinig meer dan een veredelde titelsponsor. Het concern achter de naam en stickers zou echter meer dan genoeg kapitaal hebben om AlphaTauri over te nemen, aldus Auto, Motor und Sport.

3. Hitech Grand Prix

De Britse tegenhanger van Prema Racing wordt al jaren in verband gebracht met een overstap naar de koningsklasse. Vorig jaar leek het team dichterbij dan ooit vanwege de nauwe banden met Dmitry Mazepin's Uralkali. In maar werden er zelfs twee entiteiten opgericht met dat doel: Hitech F1 Team Limited en Uralkali Racing Limited. Beiden kwamen echter vlak na de Russische invasie van Oekraïne, waardoor de plannen resoluut getorpedeerd werden.

Na de politieke fallout is Hitech verder gegaan zonder Uralkali-stickers. Het team wordt verwacht als een van de entiteiten die een 'Expression of Interest' in zal dienen bij de FIA voor 2026. De overname van AlphaTauri zou in dat proces zeer wenselijk zijn.

4. Porsche

Porsche bleef vorig jaar vernederd achter toen de deal met Red Bull keihard afketste. De Duitse sportwagenbouwer zette teveel druk op RBR door een aandeel van minimaal 50% in de F1-operatie te eisen. Horner en co hadden echter geen zin om hun onafhankelijkheid op te geven. Hierdoor zit Porsche zonder team, zonder motor en mét een bult negatieve PR opgescheept.

Het alsnog overkopen van AlphaTauri zou voor Porsche een mooie revanche kunnen zijn. Helaas heeft het merk echter meer nodig dan de voormalige Minardi-fabriek in Faenza. De deal met Red Bull steunde immers op de merkrechten voor de komende Red Bull Powertrains-motoren. Aangezien Porsche zelf nog geen capaciteit heeft om een power unit te bouwen (afgezien van een los prototype uit 2017) zou een AT-overname alsnog zeer kostbare investeringen vergen. Gezien Porsche's recente F1-verleden zou het bovendien geen garantie op succes zijn.

5. Calvin Lo

Een outsider voor de AlphaTauri-aankoop is Calvin Lo, een 46-jarige miljardair uit Hong Kong. Lo verdiende zijn centjes als hoofd van investeringsmaatschappijen en was onderdeel van het Dorilton Capital consortium dat in 2020 het team van Williams overnam. Naar verluidt heeft Lo de helft van het team in handen, maar in een recent interview met de BBC gaf hij toe veel meer te willen.

Lo heeft namelijk zijn zinnen gezet op de oprichting van een eigen team, geholpen door zijn geschatte vermogen van 1,7 miljard dollar. Dat team hoeft echter niet een splinternieuwe organisatie te zijn: Lo heeft er geen problemen mee zich elders in te kopen en de boel over te nemen. AlphaTauri zou in dat opzicht de perfecte uitkomst kunnen bieden.

6. Honda

Door de legendarische wispelturigheid van het topmanagement is Honda na een aantal zeer succesvolle jaren weer terug bij af. De Japanners hebben zich geregistreerd als potentiële motorbouwer voor 2026, maar hoe en met wie is nog altijd ongewis. Het aankopen van huidig klantenteam (en redder in 2018) AlphaTauri zou het stuurloze F1-project weer wat richting kunnen geven.

Honda is zich echter maar al te goed bewust van de risico's van het runnen van een fabrieksteam. Ze zijn er immers twee keer niet in geslaagd. In een poging het risico te spreiden zal het concern het waarschijnlijk bij een motordeal houden. Na de aankondiging van de interesse in 2026 heeft Honda immers al een boel telefoontjes gekregen, waaronder ironisch genoeg van ex-partner McLaren.

7. Panthera Team Asia

Panthera Team Asia vist al sinds 2019 naar een plekje op de grid. Ondanks de naam wordt het team gerund door de Britse motorsport manager Benjamin Durand (SMP Racing, JMB Racing, BR Engineering) en de Franse voormalig GT-coureur Michael Orts. Het duo hoopt met de naam van het team investeerders te trekken uit de regio, van het Midden-Oosten tot de Pacifische Oceaan.

Het originele doel was om het team ook daadwerkelijk te vestigen in het land waar het meeste geld vandaan zou komen. Tegenover RacingNews365 gaf Durand echter toe de opties open te houden: Amerika en Afrika zijn immers ook lucratieve groeimarkten. Aangezien een mix van investeerders het kiezen van een gastland te moeilijk zou maken is de Italiaanse fabriek van AlphaTauri een goede optie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BMW, Ferrari Driver Academy, Hitech Grand Prix, Porsche