Honda doet weer eens vaag over F1-plannen

Ondanks de registratie als power unit fabrikant voor 2026 zijn er bij Honda nog steeds geen concrete plannen voor de toekomst. De Japanners kiezen ervoor om in stilte af te wachten, zonder concrete beslissingen te nemen.

Honda doet weer eens vaag over F1-plannen

Er is geen relatie zo grillig als die tussen Honda en de Formule 1. De gemiddelde realityster kan nog een voorbeeld nemen aan de wispelturigheid van de Japanse autofabrikant. Binnen twee jaar ging het merk van officiële motorpartner naar een halve exit achter een ander label en weer door naar een terugkeer als power unit leverancier. In de tussentijd raakte Honda Red Bull kwijt aan Ford, waardoor er voor 2026 geen partner klaarstaat.

Het plan is geen plan

Volgens Honda-president Koji Watanabe is dat echter helemaal geen reden tot paniek. Het gebrek aan een duidelijk plan is namelijk onderdeel van het plan. Honda is er namelijk nog helemaal niet over uit of en hoe het merk überhaupt terug wil komen in de F1. Terwijl ze motoren blijven leveren aan Red Bull zullen de Japanners tot 2025 vrolijk de kat uit de boom blijven kijken:

"De komende tijd willen we goed in de gaten houden waar de F1 naartoe gaat en gewoon kijken hoe het gaat. We hebben nog geen concrete beslissingen gemaakt over een terugkeer."

Zeker misschien

Je registreren voor iets waar je misschien helemaal niets mee gaat doen lijkt misschien wat onzinnig, maar het is typisch Honda. De registratie dient namelijk puur en alleen om de deur open te houden voor een mogelijk project. Nu de F1 van plan is meer te elektrificeren en over te stappen op CO2-neutrale brandstoffen is Honda wederom geïnteresseerd, maar niet meer dan dat. Zelfs het contact met 'meerdere F1-team' na de registratie heeft volgens Watanabe-san nog niets opgeleverd:

"De Formule 1 maakt een grote stap richting elektrificatie. Gezien het feit dat CO2-neutraliteit ons doel is bij Honda denken we dat de toekomstige richting van de F1 binnen onze doelstellingen valt. Dat is waarom we besloten hebben om te registreren als power unit fabrikant."

"We zijn nieuwsgierig naar waar de F1 heen gaat en hoe dat eruit zal zien met meer elektrificatie. We zouden dat graag aandachtig in de gaten houden en daarom hebben we besloten om te registreren als een power unit fabrikant. En nadat we de registratie afgerond hadden, zijn we benaderd door meerdere F1-teams. "

Formule 1
  • Red Bull Content Pool