Voormalig sponsor moet €29.4 miljoen afdragen aan Williams

Zelfverklaarde 'innovator' ROKiT Group mag van de Britse rechtbank diep in de buidel gaan tasten. Het bedrijf is bestraft voor het niet nakomen van de sponsordeal met het F1-team van Williams. ROKiT bleek uiteindelijk geen cent betaald te hebben aan het ploeterende team.

Voormalig sponsor moet €29.4 miljoen afdragen aan Williams

De Formule 1 en schimmige sponsors gaan al decennia hand in hand. De glamoureuze wereld van de top van de autosport werkt nu eenmaal als een magneet voor megalomane oplichters, en de mindere teams zien in hun wanhoop voor extra budget maar al te graag zaken door de vingers.

De laatste paar seizoenen was het relatief rustig op sponsorgebied, maar in de aanloop naar het seizoen van 2020 ging het nog even los. Een statement vanuit Williams maakte namelijk duidelijk dat het team gedurende 2019 opgelicht was door de titelsponsor.

ROKiT sponsoring Robert Kubica's Williams FW42, 2019.

Geen cent

Williams reed in 2019 mee onder de vlag van ROKiT Group, een concern dat naar eigen zeggen een leidend figuur is in vrijwel elke sector. Het bedrijf produceert smartphones, bier, games, e-bikes, kleding, radioprogramma's en energydrinks. Kennelijk kwam het betalen van rekeningen echter niet voor in de portfolio.

ROKiT sloot namelijk drie deals met Williams, maar legde geen cent op tafel. De rekeningen voor het hoofdsponsorschap (15.3 miljoen per jaar), het partnerschap met ROKiT Drinks (12.4 miljoen per jaar) en een bonus van 1.1 miljoen bleven onbetaald, ondanks meerdere pogingen van Williams om verhaal te halen.

Na de wintertest in Barcelona trok Williams eindelijk aan de bel en werd de relatie met het schimmige bedrijf beëindigd. Het team bleef echter doorprocederen om ROKiT te dwingen alsnog aan de contracten te voldoen. In de tussentijd werd de FW43 omgestickerd in de kleuren van het team en opgesierd met logo's van het familiebedrijf van nieuwe topcoureur Nicholas Latifi.

29.4 miljoen

Na twee jaar in de rechtbank heeft Williams uiteindelijk gelijk gekregen. ROKiT Group moet volgens de London Court of International Arbitration in totaal 26 miljoen pond afdragen, omgerekend zo'n 29.4 miljoen euro. Het bedrag bestaat uit de schuld van het bedrijf, geleden schade voor de contractbreuk en het vervangen van ROKiT als sponsor, en rekeningen de showcars en het omstickeren van de auto's.

Gezien het gedrag en de reputatie van ROKiT valt het echter nog te bezien of er aan de uitspraak voldaan zal worden. ROKiT is net als conculega Rich Energy echter nog altijd een veelvoorkomende naam in de motorsport. Het bedrijf laat zich in onder andere de Formule E, IndyCar, World Superbikes en de Britse Formule 3 prominent zien. ROKiT sponsort zelfs Nicholas Hamilton, het broertje van ene Lewis. Het is niet bekend of het bedrijf zich aan al deze andere contracten gehouden heeft.

Formule 1
  • ProShots / Zuma Press / SIPA USA