Aston Martin zet eerste vrouw in moderne F1-wagen sinds 2018

Aston Martin heeft een met een privetest op de Hungaroring een lucratief PR-momentje gescoord. AMR F1-ambassadeur Jess Hawkins mocht op het circuit even sturen met de auto van 2021.

Aston Martin zet eerste vrouw in moderne F1-wagen sinds 2018

De jacht op vrouwelijk talent voor de Formule 1 gaat onverminderd door, maar bij Aston Martin hebben ze ondanks alle mooie woorden eigenlijk geen haast. Dat bewijst het team met de bekendmaking van een afgeronde test met derde rijder Felipe Drugovich en ene Jess Hawkins.

Die tweede naam is bij het grote publiek zo goed als onbekend, maar Miss Hawkins is al sinds mei 2021 actief als ambassadeur voor het team. De Britse dame is vaak achterin de pits te vinden bij selecte Grand Prix, maar heeft verder geen rol binnen het F1-team. Toch vond Aston Martin het nodig om Jess even flink in de schijnwerpers te zetten.

Mijlpaal

De 28-jarige ambassadeur en part-time stuntrijdster mocht recentelijk namelijk plaatsnemen in een Aston Martin AMR21 F1-bolide. Samen met Drugovich rondde ze een private test af op de Hungaroring. Over rondetijden werd geen woord gerept, maar volgens prominente koppen binnen het team had Hawkins alle verwachtingen overtroffen tijdens haar drie runs.

Haar optreden werd gezien als een nieuwe mijlpaal voor haar persoonlijke ontwikkeling als een coureur en voor vrouwen in de sport. Hawkins is namelijk de eerste vrouw in een moderne F1-wagen sinds Tatiana Calderón voor Sauber een test afrondde in 2018.

Dramatische CV

Los van alle prachtige PR-teksten was er echter weinig te vieren wat betreft de progressie van vrouwen in de Formule 1. Als ambassadeur heeft Hawkins immers weinig van doen met het echte opleidingsprogramma van Aston Martin Racing. Daarvoor heeft het team regerend Formule 2-kampioen Felipe Drugovich al.

De CV van Hawkins komt bovendien totaal niet in de buurt van die van haar Braziliaanse collega. Na optredens in lokale raceklasses zoals de Mini Challenge UK en Volkswagen Racing Cup maakte ze haar internationale debuut in de fameuze W Series.

In de drie daaropvolgende seizoenen wist ze echter geen indruk te maken, met twee elfde plaatsen en een negende plaats overall en een beste finish van tweede. Gezien het lage niveau van de W Series is dat een sterke indicatie van het potentieel van Jessica. Zelfs bij haar zes starts in de BTCC kwam ze niet verder dan een twintigste plaats.

Zoals gezegd gaat de zoektocht naar vrouwelijk talent binnen de F1 nog onverminderd door, maar bij Aston Martin hebben ze er duidelijk geen haast mee.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team