Met initiatieven als de F1 Academy timmert de Formule 1 hard aan de weg om een vrouwelijke coureur te vinden. Het is immers al bijna vijftig jaar geleden dat een vrouw daadwerkelijk op de grid stond voor een Grand Prix.
Lella Lombardi's twaalf starts werden opgevolgd door de kwalificatiepogingen van Giovanna Amati (1992) en de optredens bij vrije trainingen van Susie Wolff (2014-2015). Een serieuze kandidaat is er sinds 1976 echter niet meer geweest.
Systeem aanpassen
Geïsoleerde projecten zoals de F1 Academy zijn echter niet genoeg om de route naar de Formule 1 te versnellen voor vrouwelijk talent. De Formule 1 en de FIA werken er daarom hard aan om het complete systeem aan te passen.
Met de recente presentatie van de nieuwe Formule 2-bolide zijn de eerste grote stappen gezet. De Dallara F2-2024 is namelijk volledig ingericht op het ondersteunen van vrouwelijke coureurs.
Fysiek te zwaar
De nieuwe machine is een reactie op de kritiek die door vrouwelijke coureurs op de vorige generatie afgevuurd werd. De F2-2018 zou door de onbekrachtigde stuurinrichting en het zware rempedaal fysiek teveel vragen van vrouwen.
Het speelveld zou daardoor niet gelijk zijn voor vrouwelijke en mannelijke coureurs. Bovendien was het smalle chassis niet goed ingericht op lichamen met bredere heupen.
Nieuwe stuurinrichting
Volgens Formule 2 CEO Bruno Michel is de nieuwe wagen ontworpen rond meerdere lichaamstypes en er is veel werk gestoken in het lichter maken van de stuurinrichting. In plaats van stuurbekrachtiging heeft de F2-2024 echter een veranderde geometrie van de ophanging. Daarmee moet de auto de doelen halen die door de FIA gesteld zijn op het gebied van fysieke inspanning. De F2 werkte nauw samen met voormalig F2-coureur Tatiana Calderón om er zeker van te zijn dat de aanpassingen het gewenste effect hadden:
"De FIA heeft een numerieke standaard bedacht wat betreft de moeite die het kost om te sturen. We hebben aan de geometrie van de ophanging gewerkt zodat we die doelen kunnen behalen. We hebben het gevoel dat stuurbekrachtiging helemaal niet nodig is. Wat we hebben gedaan zal coureurs met minder fysieke kracht dan anderen helpen, laten we het zo zeggen."
Geen remaanpassingen
Michel gaf toe dat er nog niets aan de reminrichting gedaan is, ondanks klachten tijdens Formule 3-testsessies met alleen vrouwelijke coureurs. De Fransman overweegt een maximale limiet aan remkracht in te stellen voor alle auto's in het geval dat er toch een te groot verschil blijkt te zijn tussen de remkracht van mannen en vrouwen. Als compensatie draagt hij een dunner stuur aan. Zo kunnen vrouwen met doorgaans kleinere handen het ding beter vastpakken.
"We hebben gewerkt aan dingen zoals het stuurwiel want we hadden vrouwelijke coureurs met handen die een beetje te kort waren om het stuurwiel te grijpen, dus nu hebben we de mogelijkheid om een dunner stuur te hebben zodat we er zeker van zijn dat ze het kunnen grijpen."
Óók voor topcoureurs
De wijzigingen aan de Dallara zijn uiteraard bedoeld om zwakkere coureurs (man of vrouw) gelijke kansen te geven. Michel zette dat concept echter op een nogal ongelukkige manier neer. Volgens de F2 CEO zijn de aanpassingen namelijk ideaal voor vrouwen, kleine mannen én topcoureurs. Daarmee serveert hij de eerste twee onbedoeld meteen af:
"Het eerste doel was of we een stuurgewicht konden vinden dat acceptabel was voor alle coureurs. Een die vrouwelijke coureurs acceptabel zouden vinden, kleine mannelijke coureurs acceptabel zouden vinden, en ook de topcoureurs acceptabel zouden kunnen vinden.
"Dus we stelden vast wat we dachten dat een acceptabel stuurgewicht zou zijn. Het tweede deel was of we datzelfde stuurgewicht kunnen bereiken in de hele pyramide. Het doel is dat het stuurgewicht in de Formule 4, Formula Regional, Formule 3, Formule 2 consistent is."
- FIA Formula 2 Championship, Honda Racing