Vrouwenserie F1 Academy niet eens te zien op F1 TV

De symboolpolitiek gaat doorrr. De Formule 1 geeft kersverse vrouwenserie F1 Academy hoegenaamd geen kans om gezien te worden. Officiële streamingsdienst F1 TV houdt geen ruimte over voor de racedames.

Vrouwenserie F1 Academy niet te zien op F1 TV

De Formule 1 profileert zichzelf steeds meer als een progressieve voorvechter van diversiteit. Keer op keer staan persberichten vol mooie spreuken over inclusie, gelijkheid en mensenrechten. Een concrete invulling voor al dat moois valt echter nog altijd niet te bespeuren.

Een van de grootste flaters op dat gebied was het al dan niet bewust laten klappen van de W Series. Het Formula Regional-kampioenschap exclusief voor vrouwen kreeg een losse bijrol als supportcategorie bij enkele Grand Prix, maar werd verder aan haar lot overgelaten. De F1 had namelijk al plannen voor een vervanger, de rond Formule 4-machines gebouwde F1 Academy.

Dezelfde steen

Nadat de organisatie met eigen ogen zag hoe de W Series verwelkte zou je mogen verwachten dat diezelfde fouten met de F1 Academy vermeden zouden worden. De Formule 1 lijkt er echter alles aan te doen om het nieuwe kampioenschap op een identieke manier de kop in te drukken.

Zo is slechts één van de evenementen op de kalender onderdeel van een Grand Prix-weekend, en vindt de rest tegelijkertijd met F3, F2 en F1-races plaats. De klasse krijgt bij voorbaat dus al geen ruimte om te groeien.

Onzichtbaar kampioenschap

Het grootste obstakel voor de W Series was het gebrek aan zichtbaarheid en publiciteit. De uitzendrechten voor de klasse verdwenen achter een paywall, waardoor vrijwel niemand de races te zien kreeg.

Voor de F1 Academy besloot Formula One Management zelfs nog verder te gaan: de serie zal namelijk helemaal niet te zien zijn. Er is namelijk nog steeds geen deal voor de TV-uitzendingen. De eerste race is echter al dit weekend op het circuit van Spielberg.

Geen uitzending

Het feit dat F1 Academy nog steeds nergens te zien is is ronduit bizar. De Formule 1 heeft immers al jaren een eigen streamingsdienst waar de Formule 1, Formule 2, Formule 3 en zelfs het Esports kampioenschap gevolgd kunnen worden. Het zou niet meer dan logisch zijn om F1 Academy aan dat lijstje toe te voegen.

Bezoekers van de F1 TV website kunnen een button for F1 Academy ontdekken, maar deze linkt doodleuk naar de website van het kampioenschap. Daar wordt de potentiële kijker verteld dat er een

Gebrek aan vertrouwen

De FOM lijkt er alles aan te doen om de F1 Academy zo obscuur en onbereikbaar mogelijk te houden in het eerste seizoen. De vreemd ingerichte kalender zorgt er immers voor dat de serie direct zou moeten concurreren met de Formule 3 , Formule 2 en Formule 1 voor dezelfde uitzendtijd. De F1 is duidelijk niet bereid om twee streams naast elkaar te zetten.

De gang van zaken rond het kampioenschap wekt de indruk dat de FOM niet zeker is van het succes van F1 Academy. Het relatief experimentele kampioenschap is kennelijk nog niet klaar voor het grote publiek. F1 CEO Stefano Domenicali heeft al beterschap beloofd met de claim dat alle Academy races in 2024 onderdeel worden van het voorprogramma van Grand Prix.