Kazachstaanse miljardair neemt aandeel in nieuw F1-team 

Mijnbouwtycoon Vladimir Kim heeft zich achter het F1-project van Hitech Grand Prix geschaard. Na een onfortuinlijke deal met ene D. Mazepin is het het Britse F2-team toch gelukt om de zaken op order te krijgen.

Kazachstaanse miljardair neemt aandeel in nieuw F1 team 

Terwijl de FIA deadline na deadline mist wordt erg gelukkig steeds meer duidelijk over het aanmeldingsproces voor nieuwe teams voor 2026. Na Andretti-Cadillac en Panthera Team Asia LKY SUNZ heeft een derde kanshebber zich officieel aangemeld: Hitech Grand Prix.

De Britse formatie runt al sinds 2002 teams in verschillende single seater klasses, van Formule tot Formule 2. Het team wordt inmiddels al jaren in verband gebracht met een Jordan-achtige overstap naar de Formule 1, maar kwam nooit echt in de buurt. Bij de aankondiging van een nieuwe aandeelhouder heeft Hitech echter bevestigd mee te gaan strijden om een plekje op de grid voor 2026.

De knaken van Kim

Om de overstap mogelijk te maken had het team uiteraard een flinke cashinjectie nodig. De fondsen zijn gevonden in de vorm van Kazachstaanse miljardair Vladimir Kim. De mijnbouwmagnaat met Koreaans bloed heeft een kwart van de aandelen van moederbedrijf Hitech Global Holdings Limited in handen genomen.

Kim heeft zijn fortuin verdiend met de winning van kopererts en andere zware metalen. Daarnaast heeft hij aandelen in het bankwezen, de luchtvaart en offshore boorplatforms. De zakenman was in 2022 nog de meest rijke man van Kazachstan. Great succes.

Mazepin

Met het aantrekken van Kim heeft Hitech het in eerste instantie falende F1-project kunnen redden. In maart 2022 zette het team nog vol in op een partnerschap met kunstmestkoning en 'papa van' Dmitry Mazepin. Zoonlief Nikita reed in 2019 en 2020 bij het team in de F3 en F2, terwijl Dmitry voor het sponsorgeld zorgde.

Het doel van de deal was om het team uiteindelijk om Nikita heen te bouwen, a la Lawrence/Lance Stroll. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne vielen die plannen echter in het water. Met het geld van een andere, minder controversiële oligarch op zak hoopt Hitech in 2026 alsnog aan de start te kunnen staan.

Formule 1
  • Formula 2, NL Beeld / Proshots