Nieuwe elektrische Opel Manta komt definitief

De klassieke boeren-Porsche krijgt toch echt een vervolg. De volledig elektrische Manta C zal echter met alle tradities gaan breken..

Nieuwe elektrische Opel Manta komt definitief

De rituele verkrachting van bekende modelnamen gaat onverminderd door. Na de Puma, Eclipse en Mustang staat de Manta op de nominatie om volledig verbasterd te worden. Twee jaar geleden gaf Opel al een voorzet voor de nieuwe richting met een geëlektrificeerde Manta A en een voorproefje van een nieuwe sportieve crossover. De boodschap was daarmee pijnlijk duidelijk.

Manta C komt alsnog

Sinds de aankondiging van die twee concepten werd het echter even stil rond de nieuwe Manta. Het leek even alsof het project geschrapt was en we opgelucht adem konden halen. Niets is echter minder waar.

In gesprek met de Augsburger Algemeine bevestigde Opel CEO Florian Huettl namelijk even fijntjes dat de Manta C nog steeds in de pijplijn zit. Zoals bekend wordt de auto geen klassieke coupe, maar een zeer moderne interpretatie van sportiviteit:

"We zullen een nieuwe elektro-Manta bouwen. Het word echter geen retroproduct, dus geen elektro-Manta die op de oude Manta A of B lijkt. We laten ons inspireren wat door wat de Manta destijds definieerde, maar ook door wat er vandaag de dag voor een Manta interessant is."

Manta GSe ElektroMOD, een elektrische Manta A.

Manta, zonder Manta

Herr Huettl's strategie voor de Manta is opvallend. De auto moet door zijn naam associaties met het verleden oproepen, maar mag geen echte Manta zijn. Dat is immers iets voor oude mensen, en de Manta C moet Opel-fans van alle leeftijden gaan aanspreken. De elektrische crossover krijgt alleen de naam en enkele klein designdetails mee van zijn voorgangers, net zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Mustang Mach E:

"Je kunt de oude Manta nog in de nieuwe ontdekken en ook in de details zien. De nieuwe Manta moet fans van alle leeftijden in vervoering brengen, maar ook voor degenen werken die nog nooit een Manta gezien hebben."

"Met een pure retro-Manta zou Opel alleen degenen aanspreken die daarvoor van de Manta hielden. We willen een eigentijdse Manta bouwen. De Manta is een van de grote Duitse auto-iconen. De Manta inspireert ons. We zullen zeker een nieuwe Manta bouwen."

Elektrisch
  • Stellantis Media