FAKE NEWS. Sjoemelde Lamborghini met zijn Ringrecord?

Lamborghini verraste eergisteren door een waanzinnige tijd van 6:52.01 op de Nürburgring Nordschleife te openbaren, gereden met de in Genève te onthullen Huracán Performante. Er zijn echter plausibel klinkende argumenten dat er is vals gespeeld.

Zoals we reeds in ons vorige artikel aanstipten: 6:52 is sneller dan welke productieauto dan ook, als je de Radical SR8 LM niet meetelt, en dus ook sneller dan de 750 pk sterke eigen Aventador SV, die 110 pk (maar ook meer dan 200 kg) meer heeft dan de gestripte Huracan. Lamborghini communiceert geen details, maar het zou ons niet verbazen als de auto - gezien de wegligging en stille banden - op slicks stond, in welk geval het geen geldig record voor een productieauto meer is, want met slicks mag je niet de weg op. Ook was er een rolkooi aanwezig, wellicht een optie op het productiemodel.

Tot zover is er niets gelogen, hooguit zijn er dingen niet gecommuniceerd. En bovendien: er is geen geschreven set regels waar je aan moet voldoen om een officiële ronde Nordschleife neer te zetten en evenmin een controlerend orgaan. We moeten de fabrikanten op hun woord geloven.

Maar, en nu komt het - de cracks van de Ring zijn  eens tijden gaan vergelijken tussen de gantry, de boog op het lange rechte stuk aan het einde, en het moment waarop een volledige ronde afgerond is, na de laatste scherpe knik naar rechts. Dit staat mooi helder beschreven op de site Bridgetogantry, waaruit de enige conclusie lijkt te zijn dat de video een beetje versneld is afgespeeld en de werkelijke tijd daarom boven de 7 minuten ligt. Dit zou ronduit sjoemelen zijn, en is wel het laatste dat moederconcern VAG momenteel kan gebruiken.

Lamborghini heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd, en doet dit wellicht op zijn eigen manier als de auto komende dinsdag in Genève onthuld wordt. Laten we dus even afwachten, maar voorlopig staan er een paar valide vraagtekens bij de gecommuniceerde toptijd. Hieronder de mening van de Russisch-Nederlandse Ringbewoner Misha Charoudin a.k.a. Boosted Boris:

We denken dat er maar één heldere conclusie mogelijk is: Ringrondes zijn per definitie onbetrouwbaar totdat er een onafhankelijke partij de gemeten tijd verifieert aan de hand van een checklist waaraan een recordronde moet voldoen. Voor nu heeft Lamborghini de schijn wel tegen, met de verspringende teller midden in de video en de te hoge gemiddelde snelheid op het rechte stuk.