Door deze 5 auto's willen voetgangers aangereden worden

Moderne auto's zijn bij aanrijdingen met personen zo lief voor het slachtoffer dat het bijna ongewenste intimiteit is. Als het dan toch moet, moet een mens hopen dat een van de volgende auto's 'm schept.

De Euro NCAP heeft de nieuwste resultaten van de Pedestrian Protection Rating geopenbaard. Komen ze:

De Mazda MX-5 is even knuffelig als tante Julia. Het letsel aan bekken, benen, romp en hoofd is zo gering dat slechts een intiem moment tussen mens en auto resteert. De MX-5 is de onbetwiste winnaar als het gaat om voetgangers aanrijden. Euro NCAP kende een score van maar liefst 93,3 procent op de schaal van onschadelijkheid.

Bij nummer twee, de BMW Z4 die een verdienstelijke 91 procent scoorde, daalt het vermoeden in dat Euro NCAP lage, kleine roadsters goed beoordeelt omdat voetgangers er gewoon overheen geslingerd worden en de testers niet aannemen dat er een vrachtwagen van vijftien ton aan het bumperkleven was.

Dat vermoeden wordt echter tenietgedaan door de identieke score van de Infiniti Q30. Deze SUV doet het uitstekend bij de voetgangers. Wellicht is het u de afgelopen jaren opgevallen dat auto's steeds groter en vadsiger worden, echt ranke lijnen zijn een zeldzaamheid. Dat is om de afstand tussen plaatwerk en elementen die niet echt meegeven (een motorblok bijvoorbeeld) te vergroten. Auto's worden er wat euhm...gezellig van, maar het is dus wel gezond voor voetgangers.

Daarvan getuigt ook de nummer vier, de Volvo V40. Waar Volvo's vroeger het concept van de rechte hoek verbeterden, zijn ze in (mooi) gezwollen toestand niet alleen veilig voor de passagiers, maar ook voor de buitenstaander. De V40 was zelfs een tijdje uitgerust met een airbag op de voorruit. Dat levert een score van 88 procent op - terwijl die airbag inmiddels is verwijderd.

De hekkensluiter is wederom een Mazda, de CX-3 scoort 84 procent. Helaas ontbeert deze wagen de begeerlijkheid van de MX-5 en hopen wij dat we onze nek breken op de voorruitstijl van een fijnere wagen.