Paus rijdt voortaan Dacia Duster

De wereldleider met het grootste aantal volgelingen en het kleinste landoppervlak heeft een nieuwe auto. Het is eens wat bescheidener geworden dan de Mercedes G-Klasse. Voortaan rijdt de Paus in een speciaal voor hem gebouwde Dacia Duster Pausmobiel.

Paus Franciscus

Sinds paus Franciscus de heilige stoel bezet is het Vaticaan een stuk bescheidener geworden. Dat is vooral goed te merken aan de auto's waarin de leider van de katholieke kerk zich verplaatst. Waren dat vroeger nog flinke Mercedessen en Lamborghini's, en in een grijs verleden ook vaak Lancia's, nu zijn het kleine auto's. Franciscus is van mening dat vier wielen en een motor voldoende zijn om hem te verplaatsen. 

Sinds deze week heeft de man in het gebroken en wit er weer een nieuw voertuig bij: een Dacia Duster. Geheel in lijn met het sobere karakter van Franciscus' leiderschap. De auto is uiteraard wel wat aangepast aan de wensen van zijne heiligheid, want er is een flink gat in het dak geknipt zodat hij kan staan en naar de schaapjes wuiven.

De prototypeafdeling van Dacia bouwde de auto samen met de Roemeense 'coachbuilder' Romturingia. Opvallend genoeg is de Duster voor een betere instap verlaagd (in plaats van verhoogd), het interieur is in pauselijk beige/crème uitgevoerd en bovenop staat de grote halo die de paus moet beschermen tegen rondvliegende kogels.