Dit is de nieuwe Renault Clio, het Franse verkoopkanon

Renault heeft zojuist de vijfde generatie van de immens populaire Clio onthuld. Van buiten veranderde er niet bar veel, we moeten de echte wijzigingen dan ook onderhuids en in de flink gemoderniseerde cockpit zoeken.

Een eerste blik op de nieuwe Clio toont een veel strakkere snoet dan zijn voorganger, met de nodige Megane-invloeden. De wat bolle voorkant is veel spitser, met afgeplatte (Full LED-) koplampen. Het bovenstaande exemplaar is een R.S. Line, dat de sportieve GT Line vervangt, en dus voorzien van meer opsmuk dan standaard. Hieronder ziet u in oranje het huis-tuin-en-keukenexemplaar.

Renault gaat niet mee met de trend van immer groeiende auto's: waar Volkswagen de Polo flink liet groeien, maakt Renault de Clio juist een stukje (14 mm) korter. Dat is kennelijk een Frans dingetje, Peugeot deed het ook al met de 208. Ondanks de iets compactere maten kan je meer kwijt in le kofferbak van de Clio, de bagageruimte werd vergroot tot 391 liter (+26 liter).

Over motoren (en of hij ook start bij temperaturen onder nul) zegt Renault nog niets, maar we weten wat we kunnen verwachten: driecilinder-instappers, en de nieuwe 1.3 vierpitter iets hoger in de boom. Op termijn komt er uiteraard weer een Clio R.S., maar dat duurt nog even.