Milieuorganisaties vissen achter het net: F1-vergunning Zandvoort blijft gewoon in stand

Prachtig nieuws vanuit de rechtbank in Haarlem: het CM.com Circuit Park Zandvoort mag de komende tijd lekker doorknallen met evenementen zoals de Formule 1. De klachten van de milieuclub van Johan Vollenbroek werden door de rechter afgewezen.

Milieuorganisaties vissen achter het net: F1-vergunning Zandvoort blijft gewoon in stand

Vorig spande het er nog even om of de Grand Prix van Nederland überhaupt door zou kunnen gaan. Onder leiding van 'vervelendste Nederlander' Johann Vollenbroek tekende milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) een kort geding aan om de race een halt toe te roepen. De stikstofuitstoot van de F1 wagens zou namelijk te hevig zijn en het nabijgelegen Natura2000 gebied in gevaar brengen.

Destijds oordeelde de rechter dat de standpunten van de partijen te ver uit elkaar lagen en dat er meer onderzoek nodig was naar de specifieke uitstoot van het evenement. Aangezien dat niet kon voordat de race gehouden was ging het feest gewoon door. Het werd uiteindelijk een volledig uitverkocht gekkenhuis, waar Max Verstappen er overtuigend met de winst vandoor ging.

Geen gevaar

Zeven maanden na dat prachtige weekend is er in de rechtbank te Haarlem uitsluitsel gegeven in de andere zaak die het MOB aangespannen had tegen de race, zo meldt De Telegraaf. De milieuclub protesteerde tegen de vergunning voor de Grand Prix, die volgens MOB met een foutieve stikstofberekening verstrekt was. De werkelijke schade zou veel hoger liggen dan berekend.

De bestuursrechter zag het echter anders. Onder de vorig jaar gestelde voorwaarden kreeg Zandvoort namelijk 28 dagen voor het houden van grote evenementen. Aangezien er in het verleden geen beperkingen waren op het aantal dagen én er een emissieplafond ingesteld is, oordeelde de rechter dat het verlenen van de vergunning niet leidt tot een verhoging van de stikstofuitstoot. Het Natura2000-gebied loopt hierdoor dus géén extra gevaar.

Vollenbroek in beroep?

Door de uitspraak lijkt er een voorlopig einde gekomen te zijn aan de pogingen van MOB om de Grand Prix te verstoren. Het is niet bekend of Vollenbroek en de MOB nog in beroep zullen gaan. Gezien zijn titel is de man achter 100 km/u op de snelweg het eigenlijk wel aan zijn stand verplicht. We wachten in spanning af op zijn volgende groene, extreem duurzame hersenspinsels.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool