Uitspraak stikstofzaak Zandvoort: Grand Prix van Nederland gaat gewoon door!

Een overwinning voor e Nederlandse autosportfan: de poging van stikstofstrijder Johan Vollenbroek om de vergunning van de Grand Prix op te schorten is gefaald.

Uitspraak stikstofzaak Zandvoort: Grand Prix van Nederland gaat gewoon door!

De kogel is dan eindelijk door de kerk: de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort kan gewoon plaatsvinden dit weekend. De Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat er geen duidelijk besluit gemaakt kan worden over de eventule schorsing van de vergunning. De rechter laat de zaak vanwege de tegenstrijdige belangen in het voordeel uitvallen van het circuit. De milieuclub Mobilisation for the Environment van beroepsactivist Johan Vollenbroek vist daarmee achter het net.

Bodemprocedure

Als belangrijkste element citeert de voorzieningrechter de bodemprocedure die de MOB al tegen het circuit heeft lopen. In die zaak stelde de rechter dat er advies nodig was van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak om de rechtmatigheid van de gegeven vergunning nader te beoordelen. De voorzieningrechter wil in het kort geding niet vooruitlopen op zaken die in de bodemprocedure bepaald moeten worden.

Belangenafweging

Omdat er dus geen concrete beoordeling van de rechtmatigheid gegeven kan worden houdt de voorzieningenrechter het bij een belangenafweging. De rechter stelt dat het belang van de MOB om de ecologische schade aan het nabijgelegen natuurgebied minder zwaar weegt dan de grote economische en financiële belangen die de organisatie van de Grand Prix met zich meedraagt.

Het op het allerlaatste moment afgelasten van de race zou voor het circuit een acuut nadeel opleveren in de vorm van enorme financiële schade, wat misschien zelfs zou kunnen leiden tot een faillissement. Vanwege dit zwaarwegende belang laat de rechter de zaak in het voordeel van het circuit uitvallen. Max Verstappen en co mogen dit weekend dus gewoon los, tienvoudige stikstof uitstoot of niet.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, CM.com Circuit Zandvoort