Verontwaardiging bij coureurs over uitdelen halve punten zonder race

Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Lando Norris en Lewis Hamilton hebben zich uitgesproken tegen de beslissing van de FIA om punten uit te delen voor de drie rondjes achter de safety car. De parade op het weggespoelde Spa was volgens de mannen geen echte race.

Verontwaardiging bij coureurs over uitdelen halve punten zonder race

Vanwege harde regen en slecht zicht werd gisteren geen poging gedaan om de Grand Prix van Belgie op te starten. Het bleef bij twee stints achter de safety car, waarvan alleen de laatste officieel meetelde. Na het afronden van de reglementair vereiste twee ronden ging het veld tijdens de derde ronde alweer naar binnen. Omdat aan de regels was voldaan werd de 'race' behandeld als een Grand Prix met minder dan 75% van de afgelegde afstand en kreeg de top 10 halve punten toegekend. Drie coureurs die wisten te scoren vroegen zich echter hardop af of ze de punten wel verdienden. Lewis Hamilton beschuldigde de sport bovendien ervan voor het geld te kiezen.

Halve punten zijn een grap

F1-vaderfiguur Sebastian Vettel was een van de meest vocale tegenstanders van de beslissing. De viervoudig wereldkampioen vond het toekennen van punten een slechte grap, ondanks het feit dat hij als vijfde finishte. Volgens Vettel kun je net zo goed punten gaan uitdelen voor de kwalificatie: "[Punten geven] is een grap. Ik denk dat als je een beloning wil hebben voor de kwalificatie, dat je punten moet krijgen voor de kwalificatie. Wat hebben we vandaag gedaan? Ik weet het niet. Ik dacht dat je 25 procent van de race moest doen om punten te krijgen."

Seb benadrukte echter wel dat hij snapte waarom de race niet door kon gaan. Dat is uiteraard geen verrassing gezien zijn kritiek op de wedstrijdleiding in de kwalificatie: "Niemand wil dat iemand iets overkomt. We willen niet gewond raken in de auto en we willen niet dat de toeschouwers iets overkomt. Dus dat is altijd prioriteit nummer één. Het is waarschijnlijk geen populaire beslissing, maar het is de juiste beslissing gezien de omstandigheden."

Algemeen onbegrip

Carlos Sainz kwam als tiende over de streep en mocht dus een halve punt mee naar huis nemen, maar de Spanjaard had er geen boodschap aan. Sainz vond niet dat hij het halve puntje verdiende: "Hoe ver moet je in de race zitten om het een race te noemen en hoe, als er eigenlijk geen race rondes waren, geen competitie, waarom zouden er punten of een resultaat gegeven moeten worden? Want er was eigenlijk geen race. Ik heb niet geracet, dus ik verdiende geen halve punten. Dus ik weet niet waarom ik een halve punt gekregen heb. Als [de herstart] gedaan was met de intentie om punten te kunnen geven, dan is het absolute onzin. Ik vind dat we geen ronden moeten doen alleen om het resultaat te veranderen."

Landgenoot Fernando Alonso kan de beslissing van de FIA ook niet rijmen: "Het enige waar ik het niet mee eens ben is waarom ze twee ronden doen en dan punten geven. Want we hebben niet geracet. We hebben geen kans gehad om punten te scoren, veel van ons. Ik was P11 en ik had geen ronde onder de groene vlag om een punt te score, dat is verbazend. Maar het is hun beslissing. Er was geen manier waarop we konden racen. Het was alleen een rode vlag of een safety car situatie. Dus hoe kan je punten geven voor een non-race? Ze deden de drie ronden gewoon om punten te kunnen geven omdat de omstandigheden nog steeds hetzelfde waren. Het was zeker een vreemde show."

Ondanks het sterke resultaat voor teamgenoot Daniel Ricciardo is ook Lando Norris ontevreden met de gang van zaken. Met een vierde plaats hielp de Australiër zijn team in de strijd tegen Ferrari om de derde plek in het kampioenschap, maar Lando vindt het niet verdiend: "Ik denk dat er voor vandaag geen punten uitgedeeld moeten worden. Ik denk dat voor ho weinig we gedaan hebben, achter de safety car aanrijden en dan punten krijgen... Misschien zou ik het tegenovergestelde zeggen als ik eerste was en veel punten gescoord had, dat weet ik niet. Ik heb niet het gevoel - ook al heeft het ons geholpen vandaag, Daniel kreeg een flinke aantal punten vergeleken met Ferrari - dat de race punten verdiende want het is aan het eind van de dag geen race."

Regels aanpassen

F1 CEO Stefano Domenicali en raceleider Michael Masi hebben gereageerd op de kritiek met het voorstel om de regels opnieuw te bekijken en waar mogelijk te veranderen. Samen met de relevante partijen willen ze om de tafel om de regels opnieuw te beoordelen en een betere oplossing te evalueren. Een herhaling van de blamage op Spa moet ten alle tijden voorkomen worden. Masi gaf tegenover Motorsport.com alvast een voorzet:

"Ik denk dat we na dit weekend, en bij onze volgende vergadering voor volgend jaar, we naar een hele hoop dingen gaan kijken, om te kijken wat iedereen wil. We zitten nu op een punt waarbij de FIA samenwerkt met alle tien teams en de F1 om het reglement verder te ontwikkelen. We zullen door alle mogelijke scenarios heen gaan en kijken wat iedereen ervan denkt."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1