Michael Masi: 'lange safety car was nodig'

Na kritiek van Verstappen en Hamilton heeft F1-raceleider Michael Masi heeft de beslissing om de safety car lang buiten te laten verdedigd. Volgens hem was er geen betere optie vanwege de geparkeerde McLaren van Lando Norris.
@media (max-width: 679px){#fig-61476968e79da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61476968e79da img{#fig-61476968e79da img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61476968e79da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61476968e79da img{#fig-61476968e79da img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61476968e79da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61476968e79da img{#fig-61476968e79da img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61476968e79da img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61476968e79da img{#fig-61476968e79da img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Michael Masi: 'lange safety car was nodig'

De slotfase van de Grand Prix van de Eifel was niet zonder controverse. Op ronde 42 stuurde Lando Norris zijn haperende McLaren de baan af bij bocht 6, na meerdere ronden geprobeerd te hebben de Renault Power Unit in leven te houden. De auto stond dwars voor een opening in de vangrail, waardoor het niet eenvoudig was om hem te bergen.

Raceleider Michael Masi besloot daarom de safety car naar buiten te brengen. Die beslissing kon echter rekenen op hevige kritiek vanuit het leidende tweetal van de race. Lewis Hamilton en Max Verstappen raakten geïrriteerd door het extreem langzame tempo van de safety car en het feit dat de periode volgens hen langer duurde dan nodig. Tegenover The Race verdedigde Masi de beslissing om voor een volledige in plaats van een virtuele safety car te gaan:

"Op het eerste gezicht waren we er niet zeker van dat de auto geborgen kon worden bij de opening [in de vangrail] die daar was. Dus in plaats van gaandeweg te reageren werd er besloten om voor de safety car te gaan. Op die manier kon het allemaal tegelijk meteen opgelost worden, dus het was de meest veilige actie onder die omstandigheden."

Michael Masi.

Gevaarlijk langzaam

De grootste kritiek vanuit Hamilton en Verstappen richtte zich echter op de zeer beperkte snelheid waarmee Bernd Maylander de AMG GT safety car over het circuit heen dirigeerde. De race op de Nurburgring geldt door de datum begin oktober als een van de koudste aller tijden, waardoor de bandentemperaturen volgens Hamilton en Verstappen gevaarlijk laag werden:

“Het is onveilig voor ons met deze banden dat hij zo langzaam gaat."

Lewis Hamilton.

"De safety car kan niet lang buiten blijven man, want de banden worden zo koud. Hij moet sneller gaan rijden, dit is belachelijk."

Max Verstappen.

Te lang

De safety car reed niet alleen te langzaam, hij bleef ook nog eens langer buiten dan normaal. Omdat het veld zo verspreid was door vele uitvallers en het extreme tempo van Hamilton en Verstappen, duurde het eeuwen voordat de achterblijvers de aansluiting gevonden hadden.

Als klap op de vuurpijl mocht het merendeel ook nog eens de safety car voorbij omdat ze een ronde achter lagen. Als gevolg hiervan waren de leiders acht ronden verder voordat er een herstart plaatsvond, lang nadat de McLaren al achter de barrières stond en twee ronden nadat de achterblijvers de safety car allemaal hadden ingehaald. Hamilton veroordeelde de gang van zaken via de boordradio als "a bad call", maar Verstappen ging nog wat verder:

"De safety car kan niet nog een ronde buiten blijven, de banden zijn veel te koud. De safety car buiten houden voor niets is ongelooflijk. Maar alles om het interessanter te maken, toch?"

Max Verstappen.

Veel achterblijvers

Michael Masi noemde het grote aantal achterblijvers en de grote gaten tussen de auto's als reden dat de safety car zo lang buiten bleef, maar had geen verklaring voor de twee extra ronden die gereden werden. Op Verstappen's beschuldiging dat het allemaal voor het verbeteren van de show was reageerde hij verder niet:

“De safety car-periode was wat langer dan we normaal zouden verwachten."

Michael Masi.

Verstappen was niet tevreden met de uitleg en wil verdere discussie over de situatie:

"Het kon met een virtual safety car maar ik denk dat ze het gewoon weer spannend wilde maken vanwege de grote gaten. Op een baan waar het zo koud is, met de banden die we hebben, we moeten ze op temperatuur brengen. Het was best gevaarlijk en het probleem is ook dat er drie of vier auto's continu achter de safety car zitten. De rest krijgt het seintje dat ze in kunnen halen en ze kunnen hun banden opwarmen omdat ze pushen, dus het is ook een oneerlijk voordeel voor de jongens achter ons. We gaan erover praten en we zullen zien wat er gebeurt."

Max Verstappen.