'Meerderheid Nederlanders tegen Grand Prix op Zandvoort'

Volgens een 'onderzoek' zou meer dan de helft van het Neerlandse volk tegen het racefeest tussen de duinen zijn. De 'vieze' sport is niet te rijmen met het klimaatbeleid van de overheid.

'Meerderheid Nederlanders tegen Grand Prix op Zandvoort'

Onderzoeksbureau PanelWizard meldt dat maar liefst 56% van de Nederlanders geen goed woordje over heeft voor de Grand Prix van Nederland. De race zou niet te rijmen zijn met het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid. De grootste tegenstanders vinden we uiteraard in TT-bolwerk Drenthe, daar is 74% tegen de race. De minste critici komen uit Verstappen's tweede thuis in Limburg. Ook met recht een schokkende onthulling.

Verder zijn 'Nederlanders' ervan overtuigd dat de race alleen doorgaat vanwege de betrokkenheid van Prins Bernhard en zien ze door verwachte fileproblemen de Grand Prix liever verplaatst worden naar Assen. Bovendien wil 73% dat de organisatie geld terugstort in een fonds voor de milieubescherming om de uitstoot van het evenement te compenseren. Johan Vollenbroek zou apetrots zijn.

Welk onderzoek?

Maar 'onderzoek wijst uit' betekent op zichzelf natuurlijk eigenlijk niks. Want wie heeft dat onderzoek eigenlijk gedaan? Op welke manier? En hoe groot was de groep van ondervraagden? Als we die elementen door gaan spitten komen we erachter dat het 'onderzoek' eigenlijk helemaal niet serieus te nemen is. De opdrachtgever is een organisatie met de naam Acties.nl. Dat is een online handelaar in kortingscodes van webshops en andere consumententips. Wat zo'n club dan met de Formule 1 en het milieu moet is ons een raadsel.

Schreeuwerige kop

Als we naar de grootte van de testgroep kijken komen we nog veel grotere problemen tegen. Met slechts 1.059 ondervraagden is het onderzoek totaal niet representatief. Op een bevolking van ruwweg 17,4 miljoen mensen kan pas bij ongeveer 2.400 ondervraagden een relevant resultaat worden gepresenteerd. PanelWizard heeft het dus met minder dan de helft gedaan. De schreeuwerige kop slaat dus in feite helemaal nergens op, maar hij trekt wel de aandacht.

Het is te hopen dat het onderzoek vanmiddag geen kracht bijgezet wordt. Om 15:30 vanmiddag doet de rechtbank van Haarlem uitspraak in de stikstofzaak aangespannen tegen het circuit door Johan Vollenbroek en de MOB.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, PanelWizard