Rechter doet dinsdag uitspraak over stikstofzaak Zandvoort

De uitspraak in de zaak aangespannen door milieuridder Johan Vollenbroek laat nog een dag op zich wachten. Dinsdagmiddag zullen we erachter komen of de vergunning van het circuit opgeschort wordt.

Rechter doet dinsdag uitspraak over stikstofzaak Zandvoort

De laatste horde voor de geplaagde Grand Prix van Nederland is in zicht: na vijf dagen beraad zal de rechtbank van Haarlem het lot van de race gaan bepalen in de zaak van stikstofstrijder Johan Vollenbroek.

Onder de vlag van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) claimt de Nijmeegse activist dat de stikstofuitstoot tien keer hoger ligt dan de berekeningen van onafhankelijk adviesbureau Peutz. MOB heeft als doel om de vergunning van het circuit op te schorten en zo de race te voorkomen.

'Eén keer om te oefenen'

Afgelopen donderdag diende de zaak in de rechtbank van Haarlem. Al bij het openen van de zaak werd duidelijk dat de milieuclub geen vertrouwen heeft in het volledig afgelasten van de race, zoals ze eerder hadden geëist.

Advocaat Valentijn Wösten deed namelijk meteen na het oplezen van die eis water bij de wijn. Een race zonder publiek, zonder voorprogramma en met slechts 'één keer om te oefenen' zou volgens de vertegenwoordiging van MOB ook acceptabel zijn.

Dwingende reden

Door de voorstellen te doen is de positie van de MOB in de zaak ernstig verzwakt. De risico's die aan de volgens de groep zo gigantische stikstofuitstoot verbonden zijn worden kennelijk toch niet ernstig genoeg geacht om hard te eisen dat de race niet doorgaat. Van de door Vollenbroek geclaimde 'dwingende reden van groot openbaar belang' blijft dus weinig over.

De economische en toeristische voordelen van de Grand Prix hebben daarmee een grotere kans gekregen om de overhand te krijgen.

Dinsdag 15:30

Vanwege de zwaarte van de te overwegen belangen heeft de rechter een extra dag genomen om tot een oordeel te komen. Morgenmiddag om 15:30 volgt de uitspraak die het lot van de race in de duinen zal bepalen.

Formule 1
  • CM.com Circuit Zandvoort, Red Bull Content Pool