Scoor een levensechte Canta bij Domeinen

Ben jij ook zo ziek van al die goedkope supercars, limousines en klassiekers bij Domeinen? Met deze heuse Canta ga je tegen alles in...met een milde looppas.

Scoor een levensechte Canta bij Domeinen

We kijken nog altijd graag even in de keuken bij onze favoriete overheidsdienst: de Dienst Domeinen Roerende Zaken. Vanwege inbeslagnames en overheidsveilingen worden de hallen van Domeinen regelmatig aangevuld met allerlei interessant spul dat voor een prikkie opgepikt zou kunnen worden.

Van supercars tot straatracers en van pantserwagens tot prachtige klassiekers. Mocht je een beetje ziek worden van al dat pracht en praal, dan heeft Domeinen nu het perfecte alternatief voor je in de aanbieding: een echte Canta LX.

Neerlands trots

Ondanks zijn nuchtere uitstraling is de Canta een begrip in Nederland. Je kunt de naam bijna vergelijken met ingeburgerde merken zoals Luxaflex en Tipp-ex. En dat is ook niet zo gek: het wagentje is namelijk een echte Nederlandse uitvinding.

In 1995 ontwikkelde Dick Waaijenberg de invalidewagen in samenwerking met de TU Delft, nadat hij eerder furore maakte als importeur van Reliant en Arola. De Canta LX werd een succes en hield het vol tot 2017, toen de Canta2 als opvolger werd gepresenteerd.

Honda-power

De Canta2 is al te bestellen als een super hippe EV, maar in het klassieke model vinden gewoon een benzinemotor. De 160 cc Honda GX viertakt motor levert maar liefst 5.5 pk, en is dezelfde die je terugziet in aggregaten, grasmaaiers en goedkope huurkarts. Het blokje is genoeg om de Canta tot een bruuske topsnelheid van 45 kilometer per uur op te stoken. Schakelen hoef uiteraard niet: het CVT-bakje regelt het lekker zelf.

All-terrain vehicle

Zoals het een echt invalidenvoertuig betaamt heeft de Canta geen last van zaken als wegenbelasting, APK, kentekens, rijbewijzen of zelfs de verplichting om op de weg te rijden. Je kunt letterlijk overal komen met het apparaat, zo lang je je houdt aan de specifieke snelheidslimieten. Zo mag je 45 op de rijbaan, 40 op een fietspad buiten de bebouwde kom, 30 op een fietspad binnen de bebouwde kom, en maar liefst 6 kilometer per uur op de stoep.

Sportieve opties

Het model dat we bij Domeinen aangetroffen hebben is er eentje uit 2009. Zo te zien heeft de Canta in die dertien jaar een bijzonder zwaar leventje geleid: de voorbumper mist en de lak op het dak is volledig verdwenen. Van binnen ziet het er een stuk beter uit. Zo heb je de beschikking over een centraal gemonteerd instrumentenpaneel met heuse Jaeger-klokjes en een aftermarket driespaaks stuurwiel. Een dikke sidepipe maakt het sportieve plaatje af.

Kleine restauratie

Het is wel duidelijk dat deze Canta een kleine restauratie nodig heeft, maar met een kilometerstand van slechts 28.389 kilometer kun je hem eigenlijk niet overslaan. Als bonus krijg je een volledig reservewiel, een extra accu en een dikke fles olie mee. Pak jij je kans om deze Nederlandse youngtimer op te pikken?

Cargasm
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken