Enorme chromen slee te koop bij Domeinen

Liefhebbers van klassieke Amerikaanse kitsch kunnen hun lol op bij onze favoriete overheids dienst. De Dienst Domeinen Roerende Zaken heeft namelijk een van de toppunten van fifties in handen gekregen.

Enorme chromen slee te koop bij Domeinen

Op Amerikaanse auto's kijken we in Europa vaak ten onrechte neer. Door de donkere dagen in de jaren '70 en '80 werd het imago van al dat staal uit Detroit onherstelbaar beschadigd.

Ver voor de oliecrises was de Amerikaanse autoindustrie echter juist het grote voorbeeld. De airco, startmotor, automaatbak, elektrische ramen, elektrisch verstelbare stoelen en vrijwel elke andere innovatie op het gebied van comfort hebben we te danken aan luie, maar bijzonder creatieve Yanks.

Space race

Ook op het gebied van styling keek de rest van de wereld veel naar Detroit, maar zo ver als de Amerikanen ging niemand. De combinatie van op straaljagers geïnspireerde vleugels, kieuwen en grilles en de enorme hoeveelheden chroom bereikte een hoogtepunt in de late jaren '50.

Vaak wordt de Cadillac Eldorado Biarritz van '59 aangewezen als de echte piek van de chromen excessen, maar in 1958 had Continental al een goede kandidaat gepresenteerd: de ronduit bizarre Mark III.

Geen Lincoln

Bij 'Continental' denk je al snel aan de Lincoln Continental. In 1956 had moederbedrijf Ford van de merknaam echter een complete luxedivisie gemaakt, net zoals Hyundai later zou doen met Genesis. Continental Division stond boven Lincoln as de top van Ford Motor Company en verkocht slechts één model: de bijzonder smaakvol getekende en handgebouwde Mark II.

William Clay Ford en de Continental Mark II

Spookmerk

Vanwege de enorm hoge kosten van de handgebouwde Mark II verdween de Continental Division net zo snel als hij verschenen was. De merknaam overleefde het echter wel, waardoor de Lincolns van 1958 met wat extra luxe door mochten als de Continental Mark III.

Daarmee werd echter niet alleen het enorme zelfdragende chassis, maar ook de extreme styling overgenomen. De lijnen waren afgekeken van hotrodders zoals de legendarische George Barris, maar zelfs in het chroom-gekke Amerika van 1958 ging het te ver. De Mark III was maar liefst 40% goedkoper dan zijn voorganger, maar in de ogen van de gemiddelde koper ook minstens 40% lelijker.

De 'fout' werd pas in 1961 rechtgezet met een beeldschone opvolger, al kunnen we hier op de redactie de ongewone uitstraling van 'The Slant-Eyed Monster' wel waarderen.

Grootste cabrio ooit

De bijzonder gelijnde machines gingen de geschiedenisboeken in als de grootste personenwagens ooit gemaakt door Ford, zonder toevoeging van de later verplichte stootbumpers.

De lengte van meer dan 5,8 meter was voor alle drie uitvoeringen (coupe, cabrio en sedan) hetzelfde. Daarmee is de open Mark III de langste cabrio ooit gemaakt in Detroit. Op de een of andere manier is één van deze gigantien gestrand bij de Dienst Domeinen Roerende zaken.

Snel slagschip

Volgens de advertentie is de dikke Conti recent geïmporteerd naar ons koude kikkerlandje. De wagen is zelfs nog niet op kenteken gezet. Onder de kap vinden we de 430 cubic inch (7,0 liter) MEL (Mercury-Lincoln-Edsel) V8 met 295 of 375 pk.

Via een drietraps Turbo-Drive automaat bereiken de paarden de achterwielen. Volgens de fabriek sprint het 2340 kilo zware slagschip in maar liefst 9(!) seconden naar de honderd en is een top van 202 kilometer per uur mogelijk.

Klein project

De Mark III lijkt in redelijk goede staat te zijn, maar Domeinen waarschuwt dat het vinyl cabriodak aan vervanging toe is. De werking van het uiteraard automatische dak is ook niet bekend. Daarnaast is de ruit in de linkerdeur gescheurd en zien we op de foto's diverse losse interieurdelen.

Een klein projectje dus. Met slechts 76.073 mijlen op de klok is er nog prima wat van te maken. Interesse in een tof winterproject? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken