Grote auto met gelimiteerde snelheid is gevaar op de weg

Brommobielen zijn handig voor mensen met een dunne portemonnee, of die een klein autootje willen hebben. Steeds vaker worden echte auto's omgebouwd tot brommobiel en vervolgens weer opgevoerd
MMBS

Het bewijs dat Nederlandse regelmaker niets snappen van de praktijk is de MMBS, oftewel het Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid. Het zijn gewonen auto's die zijn """omgebouwd""" tot 25 of 45 kilometerwagentjes. De grote motor van de auto is beperkt tot die snelheid en rijdt daardoor nooit op het punt van de optimale verbranding. Maar de extra uitstoot van de grote lompe bakken die 45 kilometerwagentje (brommobiel) zijn is nog niet het grootste probleem. Veel groter is de kans dat een of andere slimmerik de begrenzing uitschakelt. Net zoals brommerrijders van 16 tot en met 18 graag hun scootertje of Puchje opvoeren, doen hun leeftijdsgenoten in zo'n MMBS dat ook, met alle gevolgen van dien.

Je moet je toch niet voorstellen dat een 16-jarige in een grote SUV rond gaat rijden. Toch kan het dankzij de gemankeerde regelgeving. Het AD meldt vandaag dat de MMBS'en inmiddels ook massaal worden opgevoerd. Een bijkomend bizar verschil is dat je voor een grote auto die langzaam rijdt geen wegenbelasting hoeft te betalen. Het is gewoon dezelfde auto, maar ze zijn vrijgesteld van die belasting en ook de verzekering is veel goedkoper (omdat een of andere snurker op het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet heeft nagedacht).

In het oosten van het land rijden nu honderden van die gebakkies rond. In de afgelopen maanden werd er al drie keer een bestuurder van een MMBS-brommobiel betrapt met een veel hogere snelheid. In Dronten trok de politie onlangs een 16-jarige van de weg die 117 kilometer per uur reed in plaats van 25 kilometer, zoals op zijn omgebouwde auto stond.

De omgebouwde auto's zijn nergens goed voor. Officieel zijn ze bedoeld voor boerenbedrijven die makkelijk even wat spullen op en neer kunnen rijden tussen hun locaties. Maar waarom zouden die niet gewoon zoals alle andere mensen een gewonen auto inzetten? Het is tenslotte een gewone auto, waar een begrenzer op is gezet. 

Wie auto wil rijden, moet in Nederland aan allerlei eisen voldoen, terwijl de MMBS-bestuurders wegkomen met de regels voor brommers. Dat is raar, want ze rijden in een gewone auto. En dan laten we de milieuaspecten (geen APK) nog even buiten beschouwing. Deze regel moet snel weer worden afgeschaft.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e295c70b96d0', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });