Duitse brandweer moet het doen met elektrisch Opel bushokje

Voor de brandweerman zonder enige vorm van haast of noodzaak voor ruimte heeft Opel de perfecte vierwieler bedacht. De Duitse Feuerwehr heeft namlijk de volledig elektrische Rocks-e brommobiel in het wagenpark opgenomen.

Duitse brandweer moet het doen met elektrisch Opel bushokje

Bij een brandweerwagen denk je al snel aan een truck vol blusapparatuur, of een grote ladderwagen. Uiteraard gaat het veel verder dan dat, aangezien de hogere officieren gewoon in hun eigen personenwagen naar de plaats van de brand komen. Één ding hebben alle voertuigen in ieder geval gemeen: ze zijn ingericht op spoedhulp. Bij Opel hebben ze die memo kennelijk echter niet gekregen.

Haastige spoed...

Het merk heeft namelijk geen Astra, Insignia of Vivaro, maar een heuse Rocks-e aangeleverd bij de Duitse brandweer. Dat is het Duitse zusje van de Citroën Ami, een volledig elektrische brommobiel. Ideaal voor in de stad, of zoiets.

Voor spoedgevallen is het dingetje echter niet geschikt. Met slechts 5.5 pk en een afgeregelde topsnelheid van 45 kilometer per uur moeten de brandweerlieden vooral geen haast hebben. Met wazige actiefoto's probeerde Opel op een komische wijze toch nog de suggestie van snelheid te wekken.

Compact en onpraktisch

De relaxte brandweerlieden moeten liever ook niet al te fors zijn. De brandweer-versie van de Rocks-e is namelijk niet eens gebaseerd op de Kargo-variant. De grote hoeveelheid apparatuur moet dus onder de passagiersstoel en in de voetenruimte geplaatst worden. Tegen de tijd dat het duo arriveert zal er echter toch niet zoveel meer te blussen zijn, dus het merendeel kan gewoon in de kazerne gelaten worden.

One-off

De brandweer Rocks-e is dus niet snel, niet praktisch en niet breed inzetbaar. Het zal je dus niet verbazen dat het om een ludieke one-off gaat. De mannen en vrouwen van de Feuerwehr zullen het apparaatje misschien een keer gebruiken voor een run naar de Subway in de pauze, maar daar blijft het dan ook bij.

Mocht je zin hebben om een replica te bouwen, dan kun je de Opel in Nederland voor 8.499 euro bestellen. Pak je het praktischer (en goedkoper) aan, dan ga je voor de Kargo. Uiteraard zijn beide varianten aangemerkt als brommobiel, waardoor je er ook met een brommerrijbewijs in mag kruipen.