Blusactie brandende Tesla vergde 140.000 liter water 

Een fikkende Model Y in de Amerikaanse staat Alabama heeft een ongelukkig record gebroken. Na een uur blussen had de lokale brandweer maar liefst 36.000 gallons aan water ingezet om de Tesla uit te krijgen.

Blusactie brandende Tesla vergde 140.000 liter water 

Een brandende auto is altijd een groot probleem, maar met een dikke accu in de vloer wordt het altijd erger. Ondanks de voordelen van een EV is er immers één pijnlijk nadeel: zodra -ie brandt is blussen zo goed als onmogelijk.

Met die realiteit werd de brandweer van het kleine plaatsje Pine Level in de Amerikaanse staat Alabama geconfronteerd. De brandweer kreeg een melding van een brandend voertuig op de nabijgelegen I-65 snelweg. Het bleek om een Tesla Model Y te gaan.

140.000

Toen duidelijk werd dat het om een EV ging werden de brandweerafdelingen van nog eens zes stadjes opgeroepen ter assistentie. Daarnaast werden verschillende politiekorpsen, ambulancediensten en de lokale variant van Rijkswaterstaat opgeroepen.

Met de inzet van drie brandweerwagens en vier watertanks wisten de brandweerlieden de Tesla na een uur blussen eindelijk uit te krijgen. Tegen die tijd was er maar liefst 36.000 gallon aan water verbruikt, omgerekend zo'n 136.274 liter. Ter vergelijking: een auto met verbrandingsmotor vergt gemiddeld tussen de 2.000 en 4.000 liter om te blussen.

Thermal runaway

Er is tot op heden nog geen oplossing voor de moeizame bluswerkzaamheden bij brandende EV's. Het probleem is immers niet op te lossen met speciaal schuim of een geavanceerde blusdeken. Bij een accubrand is er een kans dat het fenomeen thermal runaway voorkomt, waarbij de ene brandende accucel alle anderen in serie aansteekt.

De hitte die daarbij ontstaat is zo hoog dat standaard blusmethoden van buitenaf niets uit kunnen halen. De Model Y in Alabama heeft bovendien een grote kans op spontane herontbranding. Alleen door onderdompeling blijft een brandende accu echt uit.

Elektrisch
  • Pine Level Fire Department, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press