Te snel voor de flitspaal?

Hoe hard moet je eigenlijk echt om de flitspaal te verslaan? De fabrikant legt het uit.

Te snel voor de flitspaal?

De flitspaal geldt als een van de meest verguisde Nederlandse uitvindingen. Al in 1958 begon succesvolle rallyrijder Maus Gatsonides met het bouwen van de gatsometer, een apparaat dat hij ontworpen had om precies te weten hoe snel hij door rally stages vloog.

Ironisch genoeg werd Maus' uitvinding vrijwel meteen gebruikt om het tegenoverstelde te doen: mensen afremmen. Maar is het dan toch mogelijk om het apparaat te snel af te zijn? Kun je door harder te rijden dan meneer Gatsonides voor mogelijk hield onder die fikse boete uitkomen? De mannen en vrouwen van het Nederlandse Top Gear zochten het uit.

Gatso

Top Gear maakt het cirkeltje rond door 62 jaar na de oprichting Gatso eens een keer te vragen tot welke snelheid het ding eigenlijk werkt. Gatso geeft aan er bij die vraag rekening gehouden moet worden met twee verschillende snelheden.

Het apparaat kan technisch gezien snelheden registreren tot 500 kilometer per uur. Er zijn echter geen flitspalen die daadwerkelijk tot die snelheid gecertificeerd zijn. Maar tot welke snelheid werken ze dan wel?

Hypercars only

Allereerst verklaart de woordvoerder van Gatso dat er meerdere typen flitspalen in omloop zijn. Over het algemeen zijn deze gecertificeerd tot 250 kilometer per uur. Modernere modellen kunnen zelfs tot 350 kilometer u op de gevoelige plaat vastleggen.

Omdat het voor de leek van buitenaf niet te zien is om welk model het gaat - al helemaal niet bij die snelheden - zult u dus een extreem snelle wagen onder de kont moeten hebben. De markt voor nieuwe auto's die boetevrij kunnen rijden is helaas vrij beperkt.

Alleen de McLaren Speedtail, Bugatti Chiron en de volgend jaar verwachte Koenigsegg Jesko zijn sneller dan het CJIB. Mocht u zo fortuinlijk zijn om een van deze juweeltjes te kunnen aanschaffen dan raden wij u natuurlijk niet aan om dat op de openbare weg te gaan proberen.