Ga lekker shoppen voor krijsende Ferrari's bij Domeinen

Op zoek naar een Fezza met de klassieke natuurlijk ademende achtcilinder? Bij onze favoriete overheidsdienst heb je zowaar de keuze tussen twee prachtexemplaren.

Ga lekker shoppen voor krijsende Ferrari's bij Domeinen

Bij de Dienst Domeinen Roerende Zaken komt er af en toe nog wel eens wat leuks voorbij. Het wagenpark van het criminele circuit is immers net zo divers als die van het gewone volk. Meestal moet je het echter doen met een opgepompte ramkraak-Audi, gesnapte straatracer, of achtergelaten klassieker.

Heel enkel is er een smakelijke supercar tussen de advertenties te vinden. In de huidige selectie komen we echter niet één, maar twee appetijtelijk Ferrari's tegen. Je zult dus zowaar moeten kiezen. We gaan de twee kandidaten even bij langs.

1. '09 Ferrari 430 Scuderia

De 430 Scuderia werd in 2007 op de Frankfurt Motorshow gepresenteerd door niemand minder dan Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen was maar net weg bij het F1-team en had nauw meegewerkt aan de ontwikkeling van het model.

De Scuderia was de spirituele opvolger van de 360 Challenge Stradale, een onvervalste wegracer. het model kreeg een tot 510 pk opgekietelde 4,3 liter flatplane V8, keramische remmen, Schumacher-ophanging en een grondig gestript interieur mee.

De Scuderia was zo 100 kilo lichter geworden dan de reguliere F430. Als je handig was met de sequentiële F1-zesbak kreeg je de Fezza in 3,6 seconden naar de honderd. Pas bij 320 kilometer per uur stopte de lol.

Het in aantrekkelijk Blu Mirabeau en zwart alcantara uitgevoerde exemplaar bij Domeinen stamt uit 2009 en heeft er slechts 11.077 kilometer opzitten. Helaas zijn er geen papieren bij: het gaat namelijk om een import uit een onbekend land van herkomst.

Je zult dus zelf even langs de RDW moeten om een importkeuring te laten doen. De 430 Scuderia kostte in Nederland nieuw een forse €293.247. Tegenwoordig stap je in bij bedragen net onder de twee ton.

2.'10 Ferrari 458 Italia

De tweede optie is iets minder exotisch, maar zeker niet minder lekker. De 458 Italia was het zevende V8-middenmotor model van Ferrari, en misschien wel de beste. De bekende V8 werd opgerekt tot 4,5 liter, kreeg directe injectie mee en leverde opeens 570 pk, tachtig meer dan de standaard unit in de F430.

De standaard 458 was zelfs nog sneller dan de 430 Scuderia, met een 0-100 tijd van 3,4 seconden en een top van 325 kilometer per uur. De vervanging van de hakerige en slome F1-transmissie door een razendsnelle zeventraps automaat met dubbele koppeling was daarbij een belangrijke factor. De optie voor een handgeschakelde zesbak kwam helaas te vervallen.

De machine die we bij Domeinen vinden is er één van de eerste lichting. De auto is van buiten uitgevoerd het relatief conservatieve Bianco Avus, maar aan de binnenkant vinden we een agressief, bijna pornorood leren interieur.

Op de flanken vinden we reclame van Auto Centrum Katwijk, een dealer die volgens de Googlemachine permanent gesloten is. Een blik op de Facebook-pagina van ACK Exclusive leert ons dat er al sinds 2019 geen activiteit meer geweest is.

In tegenstelling tot de 430 staat de 458 gewoon op Nederlands kenteken. De auto werd in 2018 geïmporteerd en heeft slechts 31.345 kilometer op de klok staan. Desondanks zijn de wangen van de bestuurdersstoel toch beschadigd. Het is natuurlijk ook geen makkelijke auto om in en uit te komen.

De uit 2019 stammende APK wijst erop dat de Fezza waarschijnlijk jarenlang als dealervoorraad heeft doorgebracht. De 458 Italia kostte in 2010 een flinke €256.127 in Nederland. Tegenwoordig heb je er al één voor ongeveer 150.000.

430 of 458?

De keuze is duidelijk: neem je een onbezonnen hardcore straatracer of een meer beschaafde allrounder? Voor de echte purist is de 430 waarschijnlijk de enige optie, maar de 458 doet eigenlijk alles net effe beter. Wij komen er voorlopig nog niet helemaal uit. Met welke zou jij naar huis gaan?

Cargasm
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken