Ford of Europe schrapt bijna 4.000 banen 

Een harde klap voor mensen met een blauw ovaaltje op de borst: de Europese afdeling van de Amerikaanse autogigant zet een streep door bijna vierduizend posities in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere landen.

Ford of Europe schrapt bijna 4.000 banen 

Zes jaar na de Europese exit van aartsrivaal General Motors lijkt Ford op eenzelfde toer te gaan. The Blue Oval heeft namelijk een grote ontslagronde aangekondigd voor de Europese afdeling. De plannen om het modellenaanbod flink uit te dunnen op weg naar de elektrische toekomst betekent voor maar liefst 3.800 mensen dat er een einde komt aan hun carriere bij de Amerikaanse autobouwer, zo meldt Reuters.

Flinke klap

De getroffen medewerkers zijn actief in de product ontwikkeling en administratieve afdelingen. Bij het hoofdkwartier van Ford of Europe in het Duitse Keulen en de locatie in Aachen zullen ongeveer 2.300 mensen de zak krijgen.

In het Verenigd Koninkrijk volgen nog eens 1.300 ontslagen, terwijl er 200 functies verloren gaan in niet nader genoemde Europese landen. Het nieuws komt als een flinke klap, aangezien eerdere schattingen van de vakbonden een aantal van 3.200 ontslagen voorspeld hadden.

Het roer om

De ontslagronde is onderdeel van een grondig herstructurering van de Europese operatie van Ford. De harde kern van de divisie wordt immers gestript door het schrappen van sleutelmodellen zoals de Fiesta, Focus, Mondeo en Galaxy. Daarmee gaat Ford of Europe het moederbedrijf achterna, aangezien er in de VS (afgezien van de Mustang) alleen nog maar SUVs, crossovers en pickup trucks aangeboden worden.

Ford is van plan de eerder genoemde modellen te vervangen met opgehoogde EV's, waaronder een tweetal omgestickerde modellen gebaseerd op de Volkswagen ID4 en ID5. Het zal ons benieuwen of het merk de drastische veranderingen zal kunnen overleven en een sterke merkidentiteit zal kunnen behouden. Oude rivaal Opel is het immers niet gelukt.