Grote ontslagronde bij Ford of Europe door EV-transitie

De Europese divisie van Ford maakt zich op voor een massaontslag voor minimaal 1000 medewerkers. Vanwege de elektrische transitie en een enorme inkrimping in het modellengamma worden veel medewerkers overbodig.

Grote ontslagronde by Ford Europe door EV-transitie

Na het falen en verFransen van Opel is Ford de enige overgebleven 'Amerikaanse' speler op de Europese markt. De blauwe ovaal zit echter ook in zwaar vaarwater en maakt zich op voor een radicale reorganisatie. In voorbereiding op een door Volkswagen gesponsorde elektrische transitie en andere veranderingen in de markt zet Ford het mes in het modellengamma.

Inkrimpen en overstappen

Vanwege de alsmaar stijgende kosten en kleine winstmarges zal Ford zich gaan terugtrekken uit de lagere segmenten van de markt. Dat betekent het einde voor modellen zoals de Ka en zelfs de Fiesta in 2024. De kleintjes worden op de voet gevolgd door grote broer Focus, die in 2025 naar het graf gedragen wordt, waarschijnlijk ten faveure van een crossover.

De Mondeo kwam vorig jaar al aan zijn einde, maar het platform bleef in leven onder de Galaxy. De productie van traditionele MPV en sportieve broer S-Max wordt in april echter stopgezet om ruimte te maken voor de ID4 en ID5-klonen die Ford met de hulp van conculega Volkswagen 'ontwikkelt'. Voor 2030 moet het complete aanbod volledig elektrisch aangedreven zijn.

Vier cijfers

Het wegsnijden van vrijwel alle bekende modellen en de overstap naar elektrisch heeft uiteraard de nodige gevolgen. Volgens Automobile News Europe zijn er in de toekomst bij de fabrieken, de motorafdeling, R&D, administratie en de verkoopsector veel minder medewerkers nodig.

Ford of Europe zal dus aan een massieve ontslagronde moeten gaan beginnen. ANE claimt een getal 'in de vier cijfers', waarbij de meeste slachtoffers zouden gaan vallen in het technisch centrum in het Duitse Merkenich, nabij het hoofdkwartier in Keulen. De publicatie waarschuwt echter dat het aantal op kan lopen en dat meerdere locaties in meerdere landen onder vuur zouden kunnen komen te liggen. Het worden dus spannende tijden bij Ford.