Ford en Volkswagen liggen alweer in een scheiding

Een dik jaar na de aankondiging van een samenwerkingsverband tussen Ford en Volkswagen op EV-gebied zijn de twee alweer uit elkaar. Het bliksemhuwelijk zal uiteindelijk slechts twee modellen gaan produceren.

Ford en Volkswagen liggen alweer in een scheiding

In de zomer van 2021 maakten Volkswagen en Ford bekend een nieuwe samenwerking aan te gaan op het gebied van elektrische personenwagens. De deal was simpel: Ford zou de beschikking krijgen over het MEB-platform van de ID-serie voor twee nieuwe modellen, en Volkswagen zou hulp krijgen bij het onderzoek naar autonoom rijden via het bedrijf Argo AI. De nieuwe Fords zouden afgeleiden worden van de ID.4 en ID.5, waardoor het partnerschap raakvlakken vertoont met de Galaxy/Sharan/Alhambra-deal eind jaren '90.

VW, bedankt

Iets meer dan een jaar later is de liefde echter alweer over. In oktober 2022 werd Argo AI opgeheven en opgesplitst tussen de twee merken, waardoor één van de banden al verbroken werd. Ford heeft nu besloten zich helemaal los te snijden, zo meldt het Duitse Automobilwoche.

Na de twee geplande MEB-modellen zal het concern namelijk overstappen op een eigen platform. Het merk gebruikte VW kennelijk om even op gang te komen in de periode voor de introductie van de eigen EV-lijn. De MEB-Fords zullen van de band gaan rollen in Keulen, terwijl de nieuwe in-house EV's Valencia als thuisbasis krijgen.

Toch verliefd

Ford Tourneo Connect / Volkswagen Caddy 4

Het einde van het EV en AI-huwelijk betekent echter niet dat Ford en Volkswagen helemaal klaar zijn met elkaar. De twee werken immers nog innig samen bij het delen van CO2-credits en in de bedrijfswagensector.

Zo is de huidige Tourneo/Transit Connect een Caddy en wordt de volgende Transporter juist een omgekatte Transit. Wat de busjes betreft zijn de twee merken dus nog helemaal verliefd. Of de situatie AutoLatina-achtige vormen aan zal nemen valt echter nog te bezien.

Nieuws
  • Volkswagen, Ford