Duitsland leidt acht landen sterke coalitie tegen EU-verbod verbrandingsmotor

Onze oosterburen hebben meer medestanders kunnen vinden in de strijd tegen het EU-verbod op verbrandingsmotor. De coalitie zoekt naar manieren om het verbod aan te passen zodat synthetische CO2-neutrale brandstoffen ook toegestaan zullen worden. De volledige elektrische revolutie is volgens de landen niets meer dan een droom.

Duitsland leidt acht landen sterke coalitie tegen EU-verbod verbrandingsmotor

Vorige week kwam naar buiten dat het EU-verbod op verbrandingsmotoren op het laatste moment geblokkeerd werd in de Europese Commissie. De plannen lagen klaar om goedgekeurd te worden door de Europese Raad, totdat een groep landen aangevoerd door automekka Duitsland in verzet ging. Samen met Italië, Bulgarije en Polen wist Duitsland de goedkeuring te blokkeren.

Zero emission-obsessie

De opstand heeft meer landen geïnspireerd om zich tegen de EU te keren. Tsjechië, Roemenië, Slowakije en Hongarije hebben zich nu bij de coalitie gevoegd. De groep wil de obsessie van Brussel met zero emission-voertuigen een halt toe roepen. In een poging de flexibiliteit, toegankelijkheid en werkgelegenheid die door de verbrandingsmotor geboden wordt te behouden wil de coalitie het voorstel aanpassen zodat synthetische, CO2-neutrale brandstoffen toegestaan worden.

Een CO2-neutrale brandstof is volgens de huidige plannen niet toegestaan. Een verbrandingsmotor die op het goedje loopt stoot immers nog steeds CO2 uit. Het feit dat de brandstof geproduceerd wordt met behulp van CO2 dat al in de atmosfeer zit maakt het de zogeheten e-fuels CO2-neutraal. Er wordt immers geen CO2 toegevoegd, alleen hergebruikt. De EU staart zich echter blind op EV's, die helemaal geen CO2 uitstoten.

Confrontatie

De transportministers van de anti-EU landen zijn in overleg gegaan over het opstellen van een nieuw voorstel. Aangezien de EU onmogelijk een meerderheid zal kunnen behalen bij de stemming heeft het orgaan geen andere keuze dan aan de onderhandelingstafel te komen. Wellicht wordt het voorbeeld van de protesterende landen nog door andere lidstaten gevolgd.

Een confrontatie tussen de coalitie en de EU is in ieder geval onvermijdelijk. Wordt vervolgd.

Nieuws
  • Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Audi