Toyota-president twijfelt aan elektrische revolutie: 'Het is niet de enige optie'

Toyota president Akio Toyoda heeft de hype ronde de elektrische revolutie openlijk in twijfel getrokken. Volgens het 66-jarige opperhoofd is het idee van een volledig elektrisch wagenpark alleen realistisch in de ogen van de fanatieke media. Toyoda-san roept de industrie op zich te richten op EV-alternatieven.

Toyota-president twijfelt aan elektrische revolutie: 'Het is niet de enige optie'

In de autoindustrie van tegenwoordig draait vrijwel alles om elektrisch. Nu steeds meer overheden verbrandingsmotoren verder en verder afknijpen of zelfs verbieden is de overstap op accu's de enige realistische optie voor automerken.

In een wereld waar zelfs Dodge de HEMI de keel doorsnijdt ten faveure van een EV lijkt er geen hoop meer te zijn voor liefhebbers van ouderwetse verbrandingsmotoren. Volgens Toyota Motor Corporation-president Akio Toyoda is de druk achter een algemene elektrische transitie echter misplaatst.

Stille meerderheid

Toyoda-san deed zijn uitspraken ironisch genoeg bij de presentatie van een elektrische variant van de populaire HiLux pickup. Ondanks Toyota's recente omarming van volledig elektrische aandrijflijnen blijft hij sceptisch over de dominante rol die EV's zouden moeten spelen. Buiten de media om is er volgens Toyoda een stille meerderheid die een elektrische toekomst nog helemaal niet ziet zitten:

"Eerlijk gezegd zijn elektrische auto's niet de enige manier om de klimaatneutrale doelen van de wereld te halen. De stille meerderheid vraagt zich of EV's wel geschikt zijn om als enige optie te hebben. Maar ze denken dat het de trend is dus ze kunnen zich niet luidkeels laten horen."

Warenhuis van aanndrijflijnen

In plaats van zich blind te staren op accu's wil Toyoda alle mogelijk opties gaan verkennen. De EV kan immers niet overal ter wereld ingezet worden, hoe sterk de technologie zich ook ontwikkelt. Synthetische brandstoffen en vooral waterstof verbrandingsmotoren zijn volgens Akio Toyoda net zo essentieel voor de toekomst als pure EV's. Door allerlei aandrijfvarianten aan te bieden moet Toyota een veelzijdig warenhuis gaan worden dat elk type klant bedient:

"Persoonlijk zou ik liever elke optie najagen, niet slechts één optie, zoals CO2-neutrale synthetische brandstoffen en waterstof. Ik geloof nog steeds dat waterstof net zo veelbelvoend is voor onze toekomst als BEV's.

"Laat ik Toyota's positie correct uitleggen: ik zou graag willen dat je Toyota ziet als een warenhuis dat elke mogelijke aandrijflijn aanbiedt. Mensen worden meer divers. Er zijn allerlei soorten mensen, van degenen die al EV's hebben en gebruiken tot anderen die op plekken wonen zonder toegang tot oplaadfaciliteiten."

"Verscheidenheid is waar een warenhuis op draait. Ik denk dat klanten naar een enkel product dirigeren de waarde van het warenhuis zou verminderen. We zijn serieus over het najagen van alle opties, zoals onze producten in mijn hoop zullen blijven demonstreren."

GR Yaris met waterstof verbrandingsmotor, Ypres Rally 2022.

Mediahype

Toyoda bij zijn eerste bezoek aan de Nordschleife, 2007.

Toyoda-san lag recentelijk meerdere keren onder vuur vanwege zijn weigering om de EVangelie onvoorwaardelijk te accepteren. Onder het alias 'Morizo' heeft de beste man zich bovendien meerdere keren op het circuit laten zien in niet al te schone machines.

De kritiek vanuit de media deed hij echter van de hand met een treffende vergelijking. Net als de zogenaamde opkomst van de autonome auto is de elektrische revolutie volgens Toyoda niets meer dan ongefundeerde mediahype:

"Ik geloof dat we realistisch moeten zijn over wanneer de maatschappij elektrische voertuigen volledig zal kunnen integreren en wanneer onze infrastructuur ze zal kunnen ondersteunen op een grote schaal."

"Ik word vaak bekritiseerd in de pers omdat ik niet wil verklaren dat de autoindustrie zich 100 procent in moet zetten voor EV's. Want, net zoals de autonome auto's waar we op dit moment allemaal in hadden moeten rondrijden denk ik dat EV's er gewoon langer over zullen doen om mainstream te worden dan de media ons zou willen laten geloven."