F1-testbankspecialist komt met waterstof verbandingsmotor

De motorsportdivisie van testbankspecialist AVL werkt aan een prototype van een eerste eigen racemotor. Het bedrijf valt meteen met de deur in huis met een krachtige tweeliter turbomotor op waterstof.

F1-testbankspecialist komt met waterstof verbrandingsmotor

Net als alle andere sectoren van de autoindustrie moet de autosport steeds duurzamer en schoner worden. De marketingafdelingen van de grote merken die de sport in leven houden vinden het immers steeds moeilijker om de prestaties van benzineslurpende racemonsters te verkopen.

Aangezien de elektrische racerij niet bepaald populair is zal er een alternatief gevonden moeten worden. Terwijl de Formule 1 inzet op 'synthetische e-fuels' is een belangrijke technische partner van de sport een andere kant op gegaan: waterstof.

AVL

Het flitsende genaamde Anstalt für Verbrennungskraftmaschinen List (AVL) is bij het grote publiek niet meteen bekend. De Oostenrijkse firma is echter een belangrijke pijler van de Formule 1 en motorsport in het algemeen als leverancier van allerlei testapparatuur, met name testbanken voor de geavanceerde F1 power units. AVL hielp bijvoorbeeld flink mee bij de opzet van de nieuwe Powertrains-divisie van Red Bull Racing.

400 pk

De motorsport-divisie van het bedrijf is echter een nieuwe weg ingeslagen. AVL RACETECH heeft namelijk voor het eerst een eigen motor ontwikkeld. De H2 ICE RACE is een tweeliter viercilinder turbomotor met waterinjectie. Op het eerste gezicht is dat geen schokkend concept, maar de H2 heeft een troef achter de hand: het blok loopt namelijk op waterstof. De H2 ICE produceert "150 kilowatt per liter", wat neerkomt op zo'n 400 pk in totaal.

Voorjaar 2023

De H2 ICE is zoals gezegd nog een prototype, maar AVL denkt het blok in het voorjaar van 2023 officieel te kunnen presenteren. Het tweeliter viercilinder format maakt de motor inzetbaar in allerlei categorieeen, van toerwagens en open prototypes tot rallywagens en single seaters. Een waterstof variant van de regionale Formule 3 of de TCR zou ongetwijfeld een welkome toevoeging zijn aan de sport.

Autosport
  • AVL RaceTech, Red Bull Content Pool, Audi