Vanaf 2026 zal Red Bull voor het eerst de productie van F1 power units in eigen handen gaan nemen. Na contracten met Cosworth, Ferrari, Renault en Honda zal eigen motordivisie Red Bull Powertrains ervoor gaan zorgen dat het team een volledig onafhankelijke positie in zal kunnen nemen. De capaciteit van de nieuwe fabriek in Milton Keynes is volgens teambaas Christian Horner zelfs groot genoeg voor nog eens twee klantenteams naast Red Bull en AlphaTauri.
Nu huidige officieuze motorpartner Honda op eigen houtje bijgetekend heeft als geïnteresseerde in de nieuwe motorformule lijken die grootse plannen werkelijkheid te gaan worden. De Japanners hebben de smaak immers weer eens te pakken in de F1 en zullen waarschijnlijk geen genoegen nemen met een terugkeer als motorpartner bij RBR.
Vacature open
Mocht Honda het eens een keer bij het eigen plan houden, dan zal Red Bull nog het nodige werk moeten verzetten om van RBPT een succes te maken. De fabriek heeft volgens Horner al een nieuwe V6 verbrandingsmotor getest, maar voor de ontwikkeling van het complexe hybridesysteem is nog veel meer geld nodig.
Aanvankelijk was Porsche de aangewezen partij om de divisie op weg te helpen, maar de gretigheid van de Duitsers wat betreft het inkopen van aandelen in RBR gooide een bom op die deal. Red Bull heeft in essentie dus een vacature open staan voor een nieuwe OEM.
Red Bull-Ford
Volgens de Italiaanse divisie van Motorsport.com zijn de sollicitatiegesprekken al gestart. Red Bull zou namelijk praten met Amerikaanse autogigant Ford om een partnerschap op gang te krijgen. De Blue Oval zou door de toenemende populariteit van de F1 voor het eerst in pakweg twintig jaar weer op zijn gaan letten.
De laatste keer dat Ford logo's op een F1-auto aanwezig waren was immers in 2004, toen Jordan Grand Prix officiële steun genoot. De laatste titel met een Ford-label dateert echter alweer uit 1994, na de controversiële winst van Michael Schumacher en Benetton.
Onafhankelijkheid boven alles
Opnieuw is Red Bull er echter niet op uit om deels uitgekocht te worden door een ander bedrijf met andere belangen. De grilligheid van het management van dergelijke bedrijven is immers niet iets waar Horner en co op zitten wachten.
In plaats van een aandeel in het team en een technisch component zal Ford alleen de merkrechten van de nieuwe Red Bull motoren in handen krijgen. Dat betekent mooie Ford-stickers en badges en de kans om het marketingteam aan het werk te zetten. In ruil daarvoor vangt RBR een flinke zak centen en de prestige van de steun van een grote fabrikant.
Aangezien nog niet helemaal duidelijk is wat Honda precies zal gaan doen zijn de gesprekken met Ford vooral verkennend. RBPT staat bij de FIA al ingeschreven als onafhankelijke fabrikant vanaf 2026, dus er is geen echte haast bij het sluiten van de deal. Als veredelde sponsor kan Ford immers altijd bijspringen in een later stadium.
Cirkeltjes rond
De terugkeer van Ford zou een paar opvallende cirkeltjes rond maken. De roots van Red Bull liggen immers in Stewart Grand Prix-team dat in 1997 opgericht werd door Paul en Jackie Stewart. Door puike resultaten werd dat team al snel het de facto fabrieksteam van Ford.
Na drie seizoenen namen de Amerikanen de tent over en werd het team omgedoopt tot Jaguar Racing. Vijf teleurstellende seizoenen en een vracht aan managers later werd het team in 2005 opnieuw doorverkocht voor een symbolische pond aan Red Bull mede-oprichter Dietrich Mateschitz, die het omdoopte tot Red Bull Racing.
Red Bull zou uiteindelijk een racetiener met de naam Max Verstappen inhuren, de zoon van voormalig Stewart-invaller Jos Verstappen. Jos verving in de tweede helft van 1998 ene Jan Magnussen, de papa van Kevin.
- Wikimedia Commons, Red Bull Content Pool, BrunoPress