VIDEO: Meneer Toyoda doet donuts met GR Yaris

Akio Toyoda doet hard zijn best om eigenhandig het stoffige imago van CEO's omver te werpen. Bij de presentatie van de nieuwe WRC-bolide kon hij het niet laten zelf even wat donuts te doen.

VIDEO: Meneer Toyoda doet donuts met GR Yaris

Aan de top van een enorm en zeer serieus concern is vaak weinig lol te beleven. Je hebt immers de verantwoordelijkheid over de levens duizenden mensen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Toyota erfgenaam en CEO Akio Toyoda ziet dat echter compleet anders.

In zijn vrije tijd doet hij namelijk graag een paar rondjes op nationale en internationale circuits onder zijn schuilnaam "Mr. Morizo". Dat doet hij overigens niet alleen voor de lol: recent werkte hij op het circuit mee aan de ontwikkeling van een GR Corolla met een verbrandingsmotor op waterstof.

GR Yaris

Als echte motorsportfanaat was Toyoda-san bovendien de drijvende kracht achter de creatie van de GR Yaris rallyspecial. De wagen werd door Akio gezien als essentieel om bewijzen dat Toyota eigenhandig een sportwagen kon bouwen. De GR86 en GR Supra werden immers ontwikkeld door Subaru en BMW. Via de homologatie van de GR Yaris kon Toyota bovendien competitief blijven in het WRC, aangezien de reguliere Yaris alleen als een zware en minder stijve vijfdeurs op de markt kwam.

Best CEO

Onder de nieuwe Rally1 hybride formule zal de GR Yaris volgend jaar zijn debuut maken in het wereldkampioenschap. Tijdens een officiele presentatie werd een gecamoufleerd prototype van de nieuwe rallymachine gedemonstreerd met een vette set donuts door 18-voudig WRC-winnaar en Toyota Gazoo Racing WRT teambaas Jari-Matti Latvala.

Toyoda-san kon uiteraard niet achterblijven bij de Fin en gooide zijn eigen GR Yaris een paar keer om de pionnen heen. Mr. Morizo verzekerde zich daarmee opnieuw van de titel van beste CEO van dit moment.

Cargasm
  • Toyota Gazoo Racing, Toyota
  • Toyota Gazoo Racing