Huh? Toyota wil handgeschakelde EV's gaan maken

Ja, je leest het goed. Ook in de nieuwe generatie elektrische Toyota's moet je volgens de Japanners zelf kunnen schakelen. Het merk heeft een patent aangevraagd voor een gesimuleerde manuele transmissie voor EV's.

Huh? Toyota wil handgeschakelde EV's gaan maken

Puur autorijden is meer en meer iets uit het verleden aan het worden. Moderne modellen hebben vrijwel overal een assistentje of een elektronische gimmick voor. Zelfs het motorgeluid wordt tegenwoordig gedeeltelijk opgewekt door siliconen chips.

Het toppunt van klinisch en emotieloos rijden blijft echter een elektrische auto. Vanwege het immense koppel dat meteen beschikbaar is heeft een fluisterstille EV immers geen versnellingsbak nodig. Voor de purist is een pookje of zelfs een set flippers echter essentieel. Om deze mensen te kunnen blijven bedienen heeft Toyota een oplossing bedacht.

Losse pook

Zoals gezegd heeft een EV helemaal geen traditionele versnellingsbak nodig. Een zesbak koppelen aan een set elektromotoren via een systeem van assen is dan ook niet het plan van Toyota.

De patenten ontdekt door het Toyota BZ Forum laten een compleet ander oplossing zien. De bestuurder krijgt namelijk gewoon drie pedalen en een pook om mee te spelen. Het extra pedaal en de pook zitten echter verder nergens aan vast. Net zoals bij een simulator doen ze niets anders dan signalen doorgeven.

Gesimuleerd afslaan

Toyota gaat ver in het simuleren van een echte handbak: zo oefent het koppelingspedaal tegendruk uit, biedt de pook weerstand en is er een 'toerenteller' aanwezig die reageert op de schakelmomenten.

De software zal zelfs de nadelen van een handbak naspelen: zo zal de auto 'afslaan' als de bestuurder stopt zonder de 'koppeling' in te drukken. Ook wanneer het gesimuleerde toerental te laag is valt de auto uit. Zodra je daar zat van bent kun je het systeem uitschakelen en de auto rijden als een normale EV.

Sport EV

De sim-handbak is mogelijk onderdeel van de nieuwe generatie EV's van Toyota. Het eerste volledig elektrische model werd in december gepresenteerd in de vorm van de bZ4X crossover. Mogelijk zullen sportievere modellen zoals de nieuwe MR2 en de elektrische Lexus LFA-opvolger met het systeem worden uitgerust.

Het is echter nog maar de vraag hoeveel EV-fanaten oog zullen hebben voor de vreemde gimmick.

Techniek
  • Toyota