Dodge neemt afscheid van HEMI-musclecars met 'Last Call'-festival

Meer dan 70 jaar het debuut van de eerste HEMI valt dit jaar het doek voor de legendarische Dodge V8. Met het Last Call-festival en zeven afzwaaimodellen 'viert' het merk de dood van de ouderwetse V8.

Dodge neemt afscheid van HEMI-musclecars met 'Last Call'-festival

Slecht nieuws voor onvervalste benzinesnuivers: dit jaar is het laatste jaar voor de HEMI V8-musclecar. Op aandringen van moederbedrijf Stellantis draait Dodge in 2023 de nek om van de Charger en Challenger met brullende achtcilinder. De inmiddels bijna twintig jaar oude modellen zijn het slachtoffer geworden van de geforceerde elektrische transitie die het megaconcern gepland heeft voor 2024.

eMuscle

De SRT8, Hellcat en Demon worden vervangen door een nieuwe generatie 'volledig elektrische musclecars', aangemerkt door Dodge als 'eMuscle'. Het superieure vermogen en koppel van de super-EV moet notoire V8-fetisjisten gaan overtuigen met hun tijd mee te gaan.

De elegant gelijnde Charger Daytona SRT Concept heeft de looks in ieder geval al mee. Vanwege het eMuscle-project kunnen we in ieder geval concluderen dat er van de eerder gevreesde zescilinder turbo Challenger dus alsnog niets terecht komt. Die motor gaan we overigens wel terugvinden in de populaire RAM-pickups als vervanger van de 5.7 HEMI.

Dodge zet als eerste van de grote drie een streep door de traditionele musclecar, maar is niet de enige. Aartsrivaal Chevrolet maakt eind 2024 namelijk een elektrische sedan van de Camaro. Alleen Ford blijft de V8 voorlopig trouw met de recent opgefriste Mustang.

Last Call-specials

Dodge laat de Challenger en Charger echter niet stilletjes het graf in gaan. Het merk heeft namelijk zeven special edition afzwaaimodellen gepland, waarvan de laatste een dikke 909 pk zal gaan produceren. Tenminste, als de motor stopt met zichzelf opblazen.

Het gevecht om de gelimiteerde, 808 pk-sterke Charger en Challenger Scat Pack Swinger, Charger King Daytona, Challenger Shakedown, Charger Super Bee en Challenger Black Ghost is al begonnen, geholpen door de Horsepower Locator-site opgezet door Dodge. Vanwege de beperkte voorraad rijzen de prijzen uiteraard de pan uit.

Groots afscheid

De onthulling van het laatste Last Call-model en de eerste eMuscle-machine zal plaatsvinden op 20 maar tijdens het toepasselijk genaamde Last Call-festival op de Las Vegas Motorspeedway.

Zoals het Dodge betaamt zal de dag vol zitten met burnouts, donuts, drag races en passagiersritjes. Live muziek, een autoshow en optredens van bekendheden in de autoscene maken het plaatje af. We zijn erg benieuwd wat de stemming zal zijn bij het evenement. Iets zegt ons dat de plotselinge overstap niet bij iedereen even goed zal vallen.

Cargasm
  • Stellantis Media