Met het uitvaardigen van een verkoopverbod voor verbrandingsmotoren in 2035 heeft de EU de aanval op de traditionele auto officieel geopend. In een poging de elektrische revolutie op gang te helpen en de eigen klimaatdoelen te halen zet het orgaan steeds meer druk op verstekelingen die 'niet met hun tijd meegaan'.
Heb je geen geld voor een peperdure Tesla of zelfs een bescheiden elektrische 208? Dan mag je alsnog de knip gaan trekken. Via een extra belasting op fossiele brandstoffen probeert Brussel bestuurders vieze auto's namelijk weg te pesten.
Klimaattaks
Tegenover BNR deed energieverslaggever Mark Beekhuis een boekje open over de plannen van de EU. Beekhuis meldde dat de EU door middel van een belastingverhoging van ongeveer 10 cent per liter voor benzine en 12 cent per liter voor diesel de weg richting klimaatneutraalheid wil banen. Na CO2-boetes voor het bedrijfsleven is de gewone consument immers aan de beurt:
"Europa wil uitstoot van CO2 fors gaan verminderen. In 2030 moet de helft minder worden uitgestoten, in 2050 moet de EU klimaatneutraal zijn. Bedrijven betalen al voor CO2 uitstoot, en nu moeten consumenten ook."
"Een onderzoeksinstituut heeft uitgerekend dat het gaat om 10 cent per liter benzine en 12 cent per liter diesel. Dit zijn geen officiële bedragen die vanuit de Europese Unie komen, dus ik houd wel een kleine slag om de arm."
87 miljard
Volgens Beekhuis is het niet de bedoeling om rijden in een wagen met verbrandingsmotor meteen compleet onbetaalbaar te maken. De EU zal in de eerste jaren namelijk gaan werken met een prijsplafond. Er moet echter alsnog een opbrengst van minimaal 87 miljard euro per jaar gerealiseerd worden. Dat geld gaat vervolgens naar projecten die de economie moeten gaan vergroenen:
"In de eerste jaren komt er wel een soort prijsplafond. Het is geen reguliere belastingmaatregel. Zolang je uitstoot, betaal je."
De maatregel beperkt zich overigens niet tot het brandstofgebruik voor je trouwe vierwieler. Ook mensen die nog steeds op het gas aangesloten zijn zullen een taks moeten gaan betalen. Eigenaren van dat soort 'vieze' huizen zullen echter wel gebruik kunnen maken van een subsidiepotje gericht op energiebesparende maatregelen.
- BNR
- iStock