Wat? Shell wil graag meer belasting gaan betalen

Bij het Energy Intelligence Forum in Londen heeft Shell CEO Ben van Beurden een wel heel bijzondere uitspraak gedaan. De olieproducent zou namelijk méér belasting willen betalen om de armen te beschermen.

Wat? Shell wil graag meer belasting gaan betalen

Sinds het uitbreken van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in een vogelvlucht geraakt. Na eerdere pieken ligt de gemiddelde landelijk adviesprijs voor een liter E10 benzine nog altijd ruimboven de twee euro. Diesel is inmiddels zelfs net zo duur.

De extreme prijzen zetten een enorme druk op de minder bedeelde delen van de maatschappij, terwijl de olieproducenten enorme winsten binnenhalen. Zelfs het verlagen van de accijnzen eerder dit jaar had immers geen enkele zin.

Meer belasting

Nu de Europese Unie zich opmaakt voor een compleet embargo op Russische olie en de OPEC+ flink gaat snijden in de productie lijkt het einde nog altijd niet in zicht. Om de samenleving in stand te houden zal er op de een op andere manier ingegrepen moeten worden.

Shell CEO Ben van Beurden denkt de oplossing gevonden te hebben. Op het Energy Intelligence Forum in Londen, een top voor energieproducenten, legde hij een simpel voorstel voor: laat olie en gasbedrijven meer belasting betalen:

"De toenemende prijzen beschadigen een belangrijk deel van de maatschappij. Op een of andere manier moeten overheden ingrijpen. Het beschermen van de armsten betekent waarschijnlijk dat regeringen mensen in deze kamer moeten belasten om ervoor te betalen."

De motieven

De uitspraken van de Shell-topman zijn uiteraard niet gedaan zonder achterliggende motieven. Door hogere belastingen voor te stellen probeert Van Beurden te voorkomen dat overheden een prijsplafond in zullen stellen.

Als megaconcern kan Shell de belastingen bovendien eenvoudig afdragen, terwijl kleinere concurrenten er veel meer last van zullen hebben. Op een bepaalde manier zouden de overheden dus meewerken aan het versterken van Shell's positie op de markt.

Voor Ben van Beurden zal het uiteindelijk niet veel uitmaken of de overheden in zullen gaan op zijn idee. Aan het einde van het jaar verlaat de Nederlander immers zijn positie binnen het Brits-Nederlandse bedrijf. Plannen presenteren die nooit uitgevoerd zullen worden kan dus geen kwaad.

Formule 1
  • BrunoPress, iStock