Klimaatwappies dreigen Amsterdam lam te leggen

Het wordt maandag gezellig op de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar wil een horde activisten de straten gaan blokkeren omdat ze vinden dat, eh, ja wat eigenlijk?

extinction rebellion

Actiegroep Extinction Rebellion (geen familie van rapper Extince) wil maandag blokkades opwerpen in Amsterdam. Daarmee protesteren ze tegen de klimaatverandering. Maar waarom dat nou precies op het zo'n beetje belangrijkste fietspad van Amsterdam (het tunneltje onder het Rijksmuseum)moet gebeuren is niet helemaal duidelijk. Blijkbaar zijn fietsen ook al niet goed voor het klimaatbeleid.

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) heeft de actievoerders een brief gestuurd met daarin uitleg waarom ze hun actie verboden heeft. Ten eerste is het strafbaar om zomaar wegen te blokkeren (zie Blokkeerfriezen), maar het is ook nog eens gevaarlijk: de hoofdwegen in de stad worden gebruikt door hulpdiensten. Daarnaast kan de actie de nooduitgangen van het Rijksmuseum blokkeren. Hartstikke gevaarlijk en als er ongelukken gebeuren sterven we allemaal nog sneller uit.

Verder heeft Halsema er bezwaar tegen dat de mafklappers geen einddatum aan hun actie hebben gegeven. Dat werpt nog een extra probleem op: je mag in Amsterdam niet zomaar buiten overnachten... Femke heeft daarom de activisten aangeboden om hun actie naar het Museumplein te verplaatsen. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo mogen ze zich nergens aan vastketenen en moeten ze ook om 19:00 weer gewoon gewoon terug naar hun kraakpanden.

Extinction Rebellion was eigenlijk van plan om net zo lang te blijven zitten totdat hun wensen ingewilligd zijn. Moeten die mensen niet werken ofzo? Want dat kan dan lang gaan duren. Intussen bent u gewaarschuwd: niet door Amsterdam rijden maandag, want voor u het weet staat er zo'n malloot voor uw bumper en uw moderne auto stopt vanzelf.