Niet halen klimaatdoel schuld van Belgen

Nederland gaat het door de rechter opgelegde klimaatdoel van 2020 niet halen en dat is allemaal de schuld van de Belgen. Die komen hier onze diesel tanken omdat het goedkoper is en dat gooit teveel roet in het eten.

Nederlanders trekken elke dag massaal de grens over om in België een volle tank benzine op te halen. Het is daar immers een stuk goedkoper dan in Nederland. Je kunt deze mensen dus geen ongelijk geven, maar andersom gebeurt het nu ook. Doordat België een flinke accijnsverhoging op het duivelssap heeft doorgevoerd is het ineens duurder dan in Nederland en dat hebben de Belgen ook door, ze komen massaal een volle tank diesel halen. Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Dat soort zuinige goudzoekers kunnen we hier niet gebruiken, want die verpesten het milieu!

Het halen van de klimaatdoelen is officieel onmogelijk. Onlangs corrigeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de voorspelling voor de hoeveelheid CO2 die auto's zouden uitstoten in 2020. Dit komt naar verwachting op 1,6 megaton CO2 meer uit dan in 2017. Dit komt voornamelijk door de groeiende economie en het daardoor toenemende transport, maar ook door het feit dat we steeds meer 'vuile' occasions importeren, maar ook de Belgen doen een flinke duit in de zak. 

Het probleem ligt eigenlijk niet bij de Belgen die in Nederland komen tanken, maar bij de manier waarop de CO2-uitstoot in dit land wordt berekend. Slimme mensen hebben namelijk bedacht dat het handig was om dit te berekenen aan de hand van elke liter verkochte diesel. Elke liter van deze brandstof die hier gekocht wordt, maar in België de lucht in gaat, komt dus wel op ons bordje. 

Hoe groot de impact van de zuinige Belgen is weten we niet. Dat heeft het PBL niet berekend. Wel laat het weten dat het zeker een impact heeft. De enige oplossing om de 1,6 megaton CO2 teveel te compenseren lijkt nu om op elke snelweg een maximale snelheid van 100 km/u in te stellen. Experts denken dat daarmee precies die 1,6 megaton bespaard wordt. Dat mag sowieso niet gebeuren. Tijd voor gele hesjes bij de grens.