Lewis Hamilton breekt record op verregend Sochi

Ondanks een bekende winnaar hebben we het dan toch echt gekregen: een spannende Grand Prix op het circuit van Sochi. Door een late regenbui werd de volgorde compleet omgegooid, ten voordele van twee bekende namen en ten koste van de jonge honden.

Lewis breekt record op verregend Sochi

Na een bijzondere kwalificatie maken we ons op voor wat misschien wel eens de eerste spannende Grand Prix van Rusland zal zijn. De opdrogende baan zorgde voor een grid die niemand kon voorspellen: Lando Norris op pole voor Carlos Sainz en George Russell.

Met een slimme strategie wisten de drie jonge honden op slicks Lewis Hamilton van de troon te stoten. De zevenvoudig wereldkampioen vergaloppeerde zich in de pits en raakte de muur, waardoor hij en Valtteri Bottas geen competitieve tijd meer konden zetten. Hamilton moet het gaan doen vanaf een teleurstellende vierde plek.

Gridstraffen voor iedereen!

De chaos op de grid was echter nog niet klaar: motorproblemen voor Nicholas Latifi in Q2 dwongen Williams tot een motorwissel. De Canadees start als achttiende, vóór Charles Leclerc en Max Verstappen. Verderop vinden we Antonio Giovinazzi op P17, vanwege een vervangen versnellingsbak.

De meest opvallende verstekeling is echter Valtteri Bottas. Vanwege de blunders van zijn teamleider kon de Fin zich in Q3 niet verbeteren, maar een zevende plek op de grid is niet iets dat je zomaar opgeeft. Op de vrijdag bleek er echter een probleem te zijn met de motor die op Monza in de Mercedes was gezet.

Na de kwalificatie met een oudere power unit afgerond te hebben krijgt Bottas opnieuw een vervangende V6. Vanaf een zestiende plek is Wingman perfect gepositioneerd om de aanstormende Verstappen buiten de punten te houden. Een bijzonder bij-effect is de beste start voor de beide Haas auto's dit seizoen: Mick Schumacher start als veertiende voor Nikita Mazepin.

Nattigheid

We zien in de verte al wat buien boven de zee hangen. Volgens de pitmuur van McLaren krijgen we lichte regen een paar minuten na de start, maar niets ernstigs. Max Verstappen klaagt ondertussen dat het accupakket van zijn Red Bull te snel leeg raakt. Even later stelt hij het team echter gerust: het was maar een glitch.

Start

Een wereldstart van Daniel Ricciardo en Carlos Sainz zorgt ervoor dat de startvolgorde meteen omver gegooid wordt. Met een rokende voorband schiet de Ferrari naar de leiding. Daarachter is het Ricciardo die langszij probeert te komen bij George Russell. Dat lukt niet en in de chaos schiet Alonso rechtdoor.

Intussen valt Lewis Hamilton na kortstondig op P2 te komen in bocht twee ver terug: Norris blokkeert de Mercedes, waardoor Hamilton van zijn gas moet. Lance Stroll komt er voorbij en even later werkt ook Ricciardo zich erlangs. Hamilton P7!

Lewis vecht terug

Lewis begint aan een inhaalrace en pakt Alonso, maar een echte impact maakt de zevenvoudig wereldkampioen nog niet. Na vier ronden krijgt hij bovendien te maken met Sergio Perez, die zich langs de Alpine van Alonso gewerkt heeft.

Intussen heeft Max Verstappen zich opgewerkt naar P15, vlak achter Valtteri Bottas. De Fin begint meteen gas te geven en zet de snelste tijd van dat moment. Beide mannen zijn echter afgetroefd door Charles Leclerc: de Ferrari-man is zomaar twaalfde.

De top tien is dan Sainz, Norris, Russell, Stroll, Ricciardo, Hamilton, Perez, Alonso, Ocon en Raikkonen.

Wingman raakt vleugellam

Op ronde zes zien we vanuit een onboard de Red Bull van Max Verstappen ongehinderd langs de Mercedes van Valtteri Bottas knallen. De Fin biedt bijna geen tegenstand. Er zullen vast gesprekken gaan volgen bij Mercedes, maar de toekomstige Alfa Romeo rijder zal daar vast geen boodschap aan hebben. Max sluit in recordtijd aan bij Pierre Gasly. Op ronde 8 doet hij de move op Bottas dunnetjes over.

Intussen moet Carlos Sainz zich zorgen gaan maken. De McLaren van Lando Norris is opeens binnen een seconde gekomen. De rechtuit snelheid van de oranje machine plus DRS is een flinke bedreiging voor de Ferrari. Sainz kijkt al druk in zijn spiegels en begint verdedigende lijnen te rijden.

Billenknijpen voor Verstappen

Verdedigende lijnen zien we ook bij Sebastian Vettel. De Duitser is druk in gevecht met Charles Leclerc, wat vooral Max Verstappen ten goed komt. Met een dubbele slipstream komt de Nederlander rap dichterbij. De keerzijde is een verlies aan downforce, waardoor Verstappen flink moet corrigeren in bocht 3.

Terwijl Leclerc en Vettel door knokken steekt Max zijn neus naar binnen bij de Aston Martin, maar dan besluit Leclerc van kant de veranderen. Verstappen moet hard op de rem om een sandwich te voorkomen. Het gaat gelukkig goed. Leclerc verlaat de baan een bocht later, waardoor Max door kan naar P12. Op naar Vettel.

Undercut

Het gevecht vooraan begint zijn tol te eisen: zowel Sainz als Norris beginnen te klagen over de banden. Bij Aston Martin doen ze niet moeilijk, want Lance Stroll komt binnen in een poging om een undercut te doen op George Russell. Stroll komt tussen Bottas en giovinazzi terecht en heeft daar een flink stuk vrije lucht. Slecht nieuws voor Hamilton.

Dan zien we opeens een nieuwe leider! Met de snelheid van de McLaren schiet Lando Norris voorbij aan Carlos Sainz op het tweede rechte stuk. Zijn reactie is lekker droogjes: "Got him". Max Verstappen zou hetzelfde kunnen zeggen: op hetzelfde punt pakt hij eindelijk Sebastian Vettel.

George Russell en Carlos Sainz reageren door naar de harde band te gaan. De stop van Sainz valt tegen: linksachter zijn ze te langzaam. Het speelt allemaal in het boekje van Lance Stroll, die met de undercut Russell heeft weten te pakken. Sainz komt voor de Canadees de baan op, maar zijn tweede plek is niet veilig.

Treintje rijden

Ocon en Raikkonen trekken ook de pits in, waardoor Max Verstappen en Charles Leclerc naar P6 en P7 gaan. De Ferrari lijkt opeens bijzonder goed aan te haken bij de Red Bull, maar van een gevecht lijkt geen sprake. Samenwerken om verder naar voren te komen lijkt de betere optie te zijn. Verstappen bewijst dat door de snelste ronde te pakken, 1,2 seconden sneller dan de laatste ronde van Hamilton.

Vooraan is het Norris voor Ricciardo en Lewis Hamilton, gevolgd door Perez, Alonso, Verstappen, Leclerc, Vettel, Gasly en Bottas. De tweede helft van het veld wordt geleid door Sainz, voor Stroll, Russell, Giovinazzi, Ocon, Raikkonen, Schumacher, Latifi, Tsunoda, Mazepin.

Inhaalslag voor Max

Ondanks Hamilton-achtig geklaag over zijn banden blijft Max Verstappen snelste rondes klokken. Max is wederom fors sneller dan Hamilton: twee seconden. Tussen de twee rivalen zit nog de Alpine van Alonso en de RBR van Sergio Perez, maar het gat overall is nog maar 5,3 seconden. De volgende ronde is weer een snelste ronde, 1,3 sneller dan de Mercedes.

Lewis is ondertussen druk bezig met de versnellingsbak van Daniel Ricciardo. De McLaren-rijder houdt stand op tien seconden van Norris. Hamilton komt er niet langs en besluit eieren voor zijn geld te kiezen: 'Get ready to undercut him'. Mercedes zal het gevecht dus in de pits gaan beslissen.

Dummy stop

Op ronde 23 loopt de pitcrew van Mercedes naar buiten, maar Lewis Hamilton rijdt gewoon door. McLaren reageert wel met Ricciardo. De stop loopt uit op een drama. Net zoals bij Verstappen op Monza zitten alle wielen er gewoon op, maar de McLaren blijft staan.

De monteurs zijn duidelijk vergeten het laatste knopje in te drukken. Ricciardo valt terug naar P13 en Hamilton krijgt de vrije lucht waar hij naar op zoek was. We zien meteen een snelste ronde van #44. Die staat niet lang: een gefrustreerde DannyRic pakt hem meteen af.

Onbestuurbaar

Max Verstappen laat zich horen op de boordradio: "I can't turn the car!". De banden zijn nu duidelijk aan het einde van hun Latijn. Max uit zijn frustratie over Hamilton, die opeens aan de horizon verdwenen is. De Brit heeft duidelijk zijn banden gespaard achter Ricciardo. Hamilton is echter niet foutloos: in bocht twee verremt hij zich en moet hij een route over de kerbs kiezen.

De lock up zorgt ervoor dat Hamilton naar binnen moet. Hij wordt op de voet gevolgd door Max Verstappen. Red Bull is iets langzamer dan Mercedes, maar het verlies is minimaal. Lewis komt terug op P9, terwijl Max naar de twaalfde plek terugvalt. Daartussen zitten Daniel Ricciardo en George Russell, al maakt Verstappen al snel gehakt van de Williams.

You can win this

Lando Norris rijdt dan nog altijd aan de leiding en zegt zich comfortabel te voelen op zijn banden. Het team trekt echter z'n conclusies en geeft hem de opdracht vol te pushen. De McLaren komt naar binnen. Een stop van 2.9 seconden is goed genoeg om de virtuele leiding te behouden. Een ronde later komt ook Valtteri Bottas naar binnen voor een set Mediums, waardoor Verstappen door kan naar een tiende plek.

Na de stops gaat Sergio Perez aan de leiding voor Alonso, Leclerc, Norris, Gasly, Sainz, Hamilton, Stroll, Ricciardo en Verstappen. Russell, Ocon, Raikkonen, Vettel, Giovinazzi, Bottas, Latifi, Tsunoda, Mazepin en Schumacher maken het plaatje af.

Op ronde 29 moet Carlos Sainz plaats maken voor een aanstormende Lewis Hamilton. Later in de ronde is ook Pierre Gasly aan de beurt. Toto Wolff bied aanmoedigende woorden: "You can win this race!".

Verder achterin jaagt Verstappen achter Ricciardo aan. Beide mannen worden echter opgehouden door Lance Stroll. Als eerste man die banden wisselde is de Canadees langzamerhand door zijn Hard rubber heen. Ricciardo vliegt er op topsnelheid langs op de back straight, maar Verstappen zit nog even klem. Op start/finish blijkt de Aston echter al geen DRS meer te hebben. De Red Bull gaat er makkelijk voorbij.

Ciao Leclerc

Na 33 ronden hebben we pas de eerste uitvaller. Mick Schumacher heeft een technisch probleem dat zichzelf niet wil oplossen. Het team vertelt hem zijn Haas naar de pitbox te sturen.

Terwijl Pierre Gasly naar binnen gaat zien we Lando Norris een aanval plaatsen aan het adres van Charles Leclerc. Na een steekspel in bocht twee weet Lando de McLaren aan de binnenkant te plaatsen voor de lange doordraaier. Norris P3.

Achter Norris schuift Lewis Hamilton door naar P4 door Leclerc te pakken. De Monegask gaat meteen naar binnen voor een set Mediums. Wederom is de stop niets om over naar huis te schrijven: 4,8 seconden. De Ferrari zakt af naar de dertiende plek.

Perez in de pits

Ronde 37: Sergio Perez en Fernando Alonso gaan naar binnen. Red Bull prutst erop los bij de stop van de Mexicaan. Met 8,9 seconden is Checo gewoon gezien. Rechtsachter gaat het wiel er niet goed af. Hierdoor komt Perez precies voor de neus van Verstappen terecht.

Met vijftien ronden te gaan barst het gevecht om de leiding weer los. Dit keer is het Norris vs Hamilton. Met twee seconden verschil ligt de bal bij Lewis. De Mercedes komt elke ronde een paar tienden dichterbij.

Gegokt en verloren

Dan zien we iets verrassends: Max Verstappen verliest een plekje. Fernando Alonso wist met DRS de Red Bull te verschalken op het rechte stuk. De linkervoorband van Max werkt duidelijk opnieuw niet mee. Hij valt terug naar P7. Zijn teamgenoot zit na de verknalde pitstop klem achter Daniel Ricciardo. De Australiër doet er alles aan om zijn slipstream te breken.

De gok van Mercedes heeft duidelijk niet gewerkt. Ondanks aansporingen van Koning Toto is Valtteri Bottas niet veel verde gekomen dan waar hij gestart is. Terwijl Leclerc negende en Verstappen zevende zijn rijdt Bottas op een roemloze veertiende plek rond. In het constructeurskampioenschap maakt Red Bull dus een goede beurt.

Het weerbericht

Van Karun Chandhok horen we dat er tegen het einde van de race waarschijnlijk alsnog regen zal gaan vallen. Mercedes laat dezelfde geluiden horen tegenover Bottas. Regen over 5-10 minuten bij bocht 5 en bocht 7. Dat is slecht nieuws voor Lando Norris, die nog altijd het gat naar Lewis Hamilton open probeert te houden. De Mercedes is nog maar net buiten DRS. George Russell meldt de eerste druppels op zijn vizier.

Met negen ronden te gaan komt Sergio Perez eindelijk voorbij aan Daniel Ricciardo. Niet veel later doe Charles Leclerc hetzelfde bij Lance Stroll. Ondertussen krijgt ook Hamilton het weerbericht van Bono. Net als Lewis klaagt dat hij niet dichterbij kan komen zien we het publiek naar de paraplu's grijpen. Carlos Sainz vraagt Ferrari al naar Inters of Softs voor een late stop.

Half om half

De regen heeft slechts de helft van de baan nat gemaakt, waardoor de coureurs voor een flinke uitdaging staan. Lando Norris glibbert van de baan, maar Hamilton kan er geen voordeel van pakken. Stroll, Russell, Raikkonen en Bottas komen een ronde later naar binnen voor Inters. Intussen gaat Sergio Perez naar de derde plek.

Op ronde 49 volgen Sainz, Ricciardo en Verstappen voor Inters. Lewis Hamilton volgt een ronde later, maar Lando Norris schreeuwt tegen het team dat hij niet wil stoppen. Hamilton trekt de beslissing via de radio in twijfel: het regent niet meer. De top tien is Norris, Hamilton, Alonso, Perez, Leclerc, Vettel, Verstappen, Sainz, Ricciardo en Gasly.

Op ronde 49 volgen Sainz, Ricciardo en Verstappen voor Inters. Lewis Hamilton volgt een ronde later, maar Lando Norris schreeuwt tegen het team dat hij niet wil stoppen. Hamilton trekt de beslissing via de radio in twijfel: het regent niet meer. De top tien is Norris, Hamilton, Alonso, Perez, Leclerc, Vettel, Verstappen, Sainz, Ricciardo en Gasly.

Norris in het putje

Terwijl de regen steed heviger word begint Lando Norris steeds verder terug te vallen op zijn oude slicks. Nikita Mazepin vliegt er zelfs voorbij op zijn Inters. Er vormt zich een groepje achterblijvers achter de McLaren...en Norris eraf! Op een inmiddels kletsnatte baan wil de McLaren niet meer stoppen. Norris neemt zijn verlies en bereidt zich voor op een stop, twee ronden voor het einde. Het komt allemaal in het voordeel uit van Hamilton en...Max Verstappen!

Maximaal geluk

Red Bull heeft de stop perfect getimed voor de Nederlander. Door het geploeter van de mannen op slicks en een reeks late stops kan Verstappen comfortabel naar een tweede plek. De race had niet beter kunnen uitpakken voor hem.

Lando Norris valt ondertussen door zijn haastige late stop terug naar een teleurstellende achtste plek. In de herhaling zien we dat hij de pit entry gemist heeft, maar toch over de lijn terugstuurde. Er zal ongetwijfeld een penalty volgen.

100

Met 52 seconden voorsprong gaat Lewis Hamilton onbedreigd naar de overwinning. Na lang wachten pakt de zevenvoudig wereldkampioen zijn honderdste Grand Prix, een nieuw record. Achter Hamilton is het Verstappen, gevolgd door Carlos Sainz.

De top tien wordt volgemaakt door Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Fernando Alonso, Lando Norris, Kimi Raikkonen, Sergio Perez en George Russell. De snelste ronde is nog voor Landon Norris: een kleine troostprijs. Al kan een straf voor het overschrijden van de lijnen in de pits hem alsnog dat puntje gaan kosten.

Twee punten

Met slechts twee punten voordeel gaat Lewis Hamilton als leider in het kampioenschap naar Turkije. Het gevecht om de titel is dus nog in volle gang. Als de perikelen rond de rode reislijst van de Britse overheid toch opgelost zijn zullen we over twee weken de strijd om de titel kunnen hervatten. We kunnen nu al niet wachten.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1