Neemt Daniel Ricciardo het stoeltje van Nyck de Vries over?

The Honeybadger aast op een terugkeer naar een topteam in de F1. Via een stint als vervanger van de beroerd presterende Nyck de Vries zou Ricciardo zich kunnen bewijzen voor een comeback bij het moederteam.

Neemt Daniel Ricciardo het stoeltje van Nyck de Vries over?

Het rommelt bij AlphaTauri. Sinds het vertrek van Pierre Gasly en het aannemen van 'grote belofte' Nyck de Vries is het team de aansluiting met de rest van het veld definitief verloren.

Met de tegenvallende AT04 wist Yuki Tsunoda slechts twee punten te scoren. De Vries staat echter nog altijd op een dikke nul. Met een beste finish van twaalfde in Monaco en meerdere incidenten op zijn naam staat Nyck op dit moment flink onder druk.

Derde kanshebber

De positie van De Vries wordt bedreigd door het op dit moment rijkelijk gevulde junior-programma van Red Bull. Super Formula-racer Liam Lawson en F2-coureur Dennis Hauger staan immers beide op de reservelijst bij AlphaTauri. Er is echter nog een derde, wellicht onverwachte kaper op de kust: Daniel Ricciardo.

De achtvoudig Grand Prix winnaar voor Red Bull heeft meerdere keren in de media te laten weten niet naar de sport terug te willen keren, tenzij het met een topteam is. Na zijn moeilijke jaren bij McLaren vormt hij voor de grote teams echter een te groot risico. Zelfs als er plek was zouden Mercedes, Ferrari en zelfs Red Bull niet een winnaarssalaris willen betalen aan een coureur die misschien niet eens meer kan winnen.

Creatieve omweg

Ondanks alles is er echter toch een mogelijkheid voor DannyRic om via een creatieve omweg op zijn oude nest terecht te komen. Net als het 'zusterteam' kampt Red Bull immers met een ondermaats presterende coureur in de vorm van Sergio Pérez.

Door Daniel in de wagen van Nyck te zetten voor een half seizoen zou RBR kunnen beoordelen of de Australiër een comeback zou kunnen maken, zonder het risico te lopen het topteam te ontwrichten. Ricciardo's tijden in de simulator zouden volgens Dr. Helmut Marko nog niet in de buurt zitten van die van Verstappen en Pérez, maar wat oefening in de praktijk zou geen kwaad kunnen. Bovendien zou Daniel's aanwezigheid op de grid wellicht de ploeterende Checo kunnen motiveren een tandje bij te zetten.

Geen risico's

Ricciardo op de plek van De Vries zetten lijkt misschien wat vergezocht, maar het plan is zo goed als zonder risico voor Red Bull. Doet Daniel het echt goed, dan kan hij Pérez misschien aansporen beter zijn best te doen, of hem zelfs vervangen.

Zijn de prestaties wat minder, dan kan hij wellicht aanblijven om een ervaren leermeester te zijn voor Yuki Tsunoda. Faalt hij opnieuw, dan staan Lawson en Hauger meteen klaar om het ontstane gat weer te dichten. De op dit moment weinig toevoegende De Vries komt in ieder geval in alle scenario's aan de kant te staan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool