Goddelijk! Goodwood organiseert demo met 20 V10 F1-racers

Zestien jaar nadat de laatste V10 van de grid verdween viert Goodwood een goddelijk klinkend feestje ter ere van de krijsende tiencilinder. Maar liefst twintig wagens met bouwjaren tussen 1989 en 2005 zullen hun rondjes doen tijdens de Members Meeting.

Goddelijk! Goodwood organiseert demo met 20 V10 F1-racers

Het is misschien wel de best klinkende periode in de geschiedenis van de Formule 1: het V10 tijdperk. Na het gefaalde project van Alfa Romeo verscheen de tiencilinder in 1989 onder de vleugels van Honda en Renault. Hun voorbeeld deed al snel volgen. De V10 was namelijk de perfecte middenweg tussen de krachtige, maar dorstige en zware V12 en de kleine, lichte en efficiënte maar relatief zwakke V8. Vanaf 1998 reed zelfs ieder team met niet minder dan tien.

Legendarische periode

Het V10-tijdperk gaf ons iconen als de McLaren MP4/5, Williams FW14B, Benetton B195 en Ferrari F2004. Die laatste zette zelfs ronderecords die tot op de dag van vandaag nog steeds staan, met dank aan het moderne verbod op tanken. Legendes zoals Ayrton Senna, Nigel Mansell, Alain Prost, Michael Schumacher, Mika Häkkinen en Fernando Alonso maakten het tijdperk onvergetelijk.

In 2006 werden de 950+ pk monsters echter verbannen en vervangen door de 2,4 liter V8, met de welbekende uitzondering van Toro Rosso. Met een geknepen inlaat mocht de Cosworth V10 van de STR1 nog een jaartje meedoen. In de jaren die volgden werden de toeren steeds verder begrensd en ging het geluid hard achteruit, tot het volledig om zeep geholpen werd door de introductie van de efficiënte 1,6 liter V6 turbo-hybrides.

De Toro Rosso STR1 was de allerlaatste V10 F1-wagen.

Oorverdovende demo

Om onze gedachten van die gedempte hybrides af te halen en het bestaan van de V10 te vieren heeft Goodwood een prachtige demo samengesteld. Tijdens de Members Meeting op het bekende Goodwood Circuit zullen maar liefst twintig tiencilinders een oorverdovende demonstratie gaan geven.

Welke chassis er precies aanwezig zullen zijn is nog niet bekend, maar Goodwood verzekert ons dat het om 'V10 wagens uit het moderne tijdperk' gaat. In de praktijk betekent dat een bonte verzameling aan modellen gebouwd tussen 1989 en 2005. Het is immers niet eenvoudig om deze machines rijdende te houden.

Even wachten nog...

Heb je nu al de smaak te pakken? Dan zullen we je helaas moeten teleurstellen. De Goodwood Members Meeting is immers pas op 9 en 10 april. Dat duurt dus nog wel even. Tickets zijn overigens nog steeds te krijgen, mits je lid bent van het Goodwood Fellowship.

Heb je geen zin 43 pond per jaar te betalen voor een lidmaatschap en naar Engeland af te reizen, dan kun je de races gewoon volgen via YouTube. Je hebt nog iets meer dan drie maanden om een passende geluidsinstallatie te regelen.

Cargasm
  • Scuderia Ferrari, Renault Sport F1, Scuderia AlphaTauri