Hamilton wil herhaling van eigen dominantie voorkomen

Na zeven rijderstitels en acht constructeurstitels is het volgens Sir Lewis mooi geweest. De Formule 1 moet er volgens de Brit alles aan doen om te voorkomen dat Red Bull en Max Verstappen eenzelfde periode van dominantie bereiken.

Hamilton wil herhaling van zijn eigen dominantie voorkomen

Na het spectaculaire 2021 en de enerverende eerste seizoenshelft van '22 is de Formule 1 dit jaar in oude gewoonten vervallen. Na tien races en tien overwinningen voor Red Bull is inmiddels duidelijk geworden dat het team uit Milton Keynes niet te verslaan is.

Kopman Max Verstappen is nooit lager geëindigd dan tweede en scoorde acht van de tien overwinningen, waarvan zes op rij. De klasse van de Nederlander en de RB19 maken de sport inmiddels net zo voorspelbaar als in de dagen van de Mercedes-dominantie in 2014-2016 en 2020.

Ingebakken voordeel

Voor de man die een van de grootste factoren was in die eerdere dominante periode baart de vorm van Verstappen en Red Bull grote zorgen. Tegenover Channel 4 vreest Sir Lewis Hamilton namelijk dat de budget cap ervoor zal zorgen dat het voordeel van Red Bull onoverkomelijk zal zijn voor de overige teams. Pas bij de regelwijziging die gepland staat voor 2026 heeft de rest een kans. Lewis hamerde er echter op dat dat niet de schuld van de winnaars is:

"Er is een kans dat Red Bull, met de budget cap en hoe het nu opgezet is, ze zo ver voorliggen dat ze de komende drie jaar zouden kunnen domineren. En Max en zijn team hebben buitengewoon werk geleverd en ze verdienen werkelijk het succes dat ze nu hebben, en ik probeer dat helemaal niet af te vallen."

Geen herhaling, maar spanning

Hamilton's uitspraken zijn naar eigen zeggen niet uit jaloezie en afgunst, maar in het belang van de sport. De constante herhaling van lange dominante periodes kan de Formule 1 volgens hem echter geen goed doen. Een door Verstappen geleidde versie van zijn dominantie of die van Michael Schumacher moet koste wat het kost voorkomen worden. Lewis ziet het liefst dat het kampioenschap van begin tot eind spannend blijft, net als in 2021:

"Zoals ik zei, het gaat gewoon om het gesprek en zodat we niet mijn periode, of Schumacher's periode keer op keer hebben. We moeten veranderingen blijven maken en ons verbeteren als sport zodat we spannendere gevechten hebben in het kampioenschap. Dat gevecht om het kampioenschap op het scherpst van de snede hebben tot aan de laatste race, het is geweldig."

Metersdikke ironie

Hamilton viert zijn eerste titel van het turbo-hybride tijdperk, Abu Dhabi 2014.

De ironie achter Hamilton's uitspraken heeft welhaast komische vormen aangenomen. Zijn dominante periode vanaf 2014 werd immers in gang gezet door het enorme motorvoordeel van Mercedes, wat door het destijds geldende token-systeem voor motorontwikkeling behouden bleef. Pas na het afschaffen van dat systeem in 2017 begonnen Ferrari, Honda en Renault het gat te dichten. Ferrari (met een beetje vals spel) en Honda (na een brandstofwijziging) gingen er in 2019 en 2022 zelfs aan voorbij.

Uiteraard riep Sir Lewis tijdens deze periode ook niet dat de regels veranderd moesten worden om een echt titelgevecht mogelijk te maken. De tegenvallende prestaties van Mercedes de afgelopen twee seizoenen hebben vast niets te maken met zijn veranderde mening. Vanuit de Formule 1 en de FIA klinken echter geen instemmende geluiden: zo lang Red Bull zich aan de regels houdt zal er niet ingegrepen worden.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots / PA Images