Lewis Hamilton vindt het 'duizend keer leuker' om niet meer dominant te zijn

Sir Lewis kende na zijn titelstrijd vorig jaar een bijzonder moeilijk seizoen, maar hij heeft er inmiddels vrede mee dat hij niet langer zonder enige bedreiging naar een overwinning kan cruisen. Na vijftien jaar in de Formule 1 heeft hij zelfs een nieuwe hobby ontdekt: vechten in het middenveld.

Lewis Hamilton vindt het 'duizend keer leuker' om niet meer dominant te zijn

Tussen 2014 en 2020 was het bijna elk weekend weer hetzelfde liedje. Na de start van een Grand Prix was het vrijwel zeker dat de Mercedessen onbedreigd op een overwinning af zouden rollen.

Na de Rosberg-jaren kon je er zelfs vanuit gaan dat ene L. Hamilton met ruime afstand als eerste over de streep zou komen. Voor veel fans werd die extreme dominantie bijzonder vervelend. In het persvierkantje op Monza gaf #Blessed voor de verandering toe dat zelfs hij geen lol meer had aan zijn recordbrekende overwinningstocht.

Duizend keer leuker

Nadat hij zich op Monza door een flinke motorpenalty vanaf de negentiende plek naar voren moest vechten realiseerde Sir Lewis zich dat het veel leuker is om mensen in te halen dan ze op een ronde te zetten. Hamilton heeft uitdaging van het vechten om een positie in het middenveld erg gemist in zijn succesjaren. Na zijn indrukwekkende comeback van P19 naar P5 haalde hij in het persvierkantje herinneringen op aan zijn karttijd, en verbaasde hij zich erover hoeveel lol hij had gehad:

"Het is duizend keer leuker, om met mensen te vechten. Toen ik begon was mijn eerste kart een oude kart, hij was helemaal krom en doorgezakt, en we moesten altijd van achteraan starten met oude banden. En dat is waar ik altijd van genoot."

"Dus zoals ik vandaag startte, die gevechten hebben is veel leuker dan als eerste starten en wegtrekken. Het is een andere uitdaging, maar ik heb de voorkeur voor vechten met mensen. Als je wint, is het iets compleet anders, dan ben je trots op iedereen. Ik hou van het idee van vooruitgang maken, dus vandaag voelde het alsof ik een ladder op klom. Vooruitgang is iets goeds."

Meer tijd

Lewis had het zo naar zijn zin dat hij eigenlijk niet wilde stoppen. De late safety car veroorzaakt door Daniel Ricciardo gooide echter roet in het eten. Lewis vond het jammer dat hij geen druk kon zetten op Carlos Sainz voor de vierde plek, maar legde zich neer bij de beslissing van de FIA om de race niet te herstarten:

"De soft was een beetje aan het aftakelen, en ik denk dat [Sainz] gestopt was want hij had nieuwe banden, dus ik had waarschijnlijk niet langs hem kunnen komen. Maar toch, ik genoot er echt van om met iedereen te vechten, langzaam op te klimmen met deze auto. Het was zeker vanaf het begin een uitdaging. Natuurlijk wil je als racer meer tijd, ik wilde de Ferrari voor me kunnen uitdagen en kijken of ik nog een positie kon winnen. Maar achteraf denk ik dat het een goed einde was. Ik ben gewoon erg dankbaar dat ik vanaf de laatste rij kon komen."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, ProShots / SIPA USA