Hamilton wil ontwikkeling dominant Red Bull beperken: 'We willen beter racen zien'

Sir Lewis wil maatregelen introduceren om de dominantie van Red Bull te breken. Met een restrictie op de ontwikkeling van de auto van volgend jaar zou RBR afgeremd moeten worden.

Hamilton wil ontwikkeling dominant Red Bull beperken: 'We willen beter racen zien'

Sinds het midden van 2022 zijn Max Verstappen en Red Bull heer en meester in de Formule 1. De Nederlander won dit seizoen zes van de acht races, terwijl de andere twee opgeëist werden door teamgenoot Sergio Perez. Door het terugvallen van Ferrari en het langzaam opkrabbelende Mercedes lijkt die situatie voorlopig niet te veranderen.

Aangezien de reglementen tot 2026 stabiel zullen blijven lijkt het voordeel van de energiedrankjesfabrikant zo goed als ingebakken te zijn. Met een seizoen aan ontwikkeling voorsprong kan het team bovendien telkens vroeg beginnen aan de auto voor volgend jaar. Een al dominante auto doorontwikkelen heeft immers geen zin.

Doorlopend voordeel

Dat laatste zit ene L. Hamilton nogal dwars. De zevenvoudig wereldkampioen ziet zijn kansen op nummer 8 als sneeuw voor de zon verdwijnen nu duidelijk is dat Red Bull de komende drie seizoenen de touwtjes waarschijnlijk in handen zal houden. In een poging zijn situatie te verbeteren kaartte de Brit in Oostenrijk het probleem bij de pers. Uit ervaring sprak Hamilton over het schadelijke fenomeen van een doorlopend voordeel. Lewis meent dat het probleem binnen de budget cap zelfs versterkt wordt:

"In de 17 jaar dat ik hier ben, zelfs voordat ik hier was, zag je perioden van dominantie en het blijft gebeuren. Ik had veel geluk om een van die perioden te hebben en Max heeft er nu een. Met de manier waarop het gaat zal het keer op keer blijven gebeuren, en ik denk niet dat we dat nodig hebben in de sport."

"Wanneer je zo ver voorligt, 100 punten voorsprong, dan hoe je niet veel ontwikkeling te doen aan je auto dus kun je eerder beginnen aan je volgende auto. En met de budget cap betekent dat het geld van dit jaar uitgeven aan de auto van volgend jaar. "

Vaste starttijd

De oplossing voor het cyclus van eindeloze dominantie is volgens Hamilton bijzonder simpel. De Brit pleit voor een vaste starttijd waarop teams met hun volgende auto mogen beginnen. Zo krijgt iedereen dezelfde tijd om de auto voor het volgende seizoen te ontwikkelen. Daarmee wordt niet alleen de voorsprong verdiend in het lopende seizoen teniet gedaan, maar ook voorkomen dat er teveel geld van de budget cap van 2023 naar 2004 gaat. Lewis concludeert dat dit plan ervoor zou kunnen zorgen om het veld dichter bij elkaar te brengen:

"Er moet iets veranderen want toen wij kampioenschappen aan het winnen waren, konden we veel eerder dan alle anderen beginnen. Het zou cool zijn om in de volgende periode te zien dat we geen enorme tijdvakken hebben waarbij één team voorop ligt want we willen beter racen zien."

"Als iedereen een tijd had [om aan de volgende auto te beginnen], als iedereen wist wanneer we echt konden beginnen, welke datum dat ook is - oktober is waarschijnlijk veel te laat, maar 1 augustus, zoiets als dat - dan heeft niemand een voorsprong en dan is het een echte race. Misschien zou dat helpen om iedereen dichter bij elkaar te krijgen het daaropvolgende jaar."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool