Hamilton: 'Red Bull RB19 is de meest dominante auto die ik ooit gezien heb'

Na de Grand Prix van Saoedi Arabië weet Sir Lewis het zeker: de Red Bull van 2023 is de meest dominante auto ooit. Zelfs de Mercedessen waarmee hij het begin van hybride tijdperk domineerde komen niet in de buurt.

Hamilton: 'Red Bull RB19 is de meest dominante auto die ik ooit gezien heb'

Lewis Hamilton kent tot nu toe een frustrerende en teleurstellende start van het nieuwe seizoen. De zevenvoudig wereldkampioen kan niet uit de voeten met de nieuwe Mercedes en eindigde in Saoedi Arabië zelfs ruim achter teamgenoot George Russell.

Tot overmaat van ramp werd hij al op ronde 12 ingehaald door de Red Bull van Max Verstappen. De Nederlander was als vijftiende gestart na een probleem in de kwalificatie, maar wist met kinderlijk eenvoud Sir Lewis voorbij te steken.

Hamilton kon geen potten breken in Jeddah.

Snelste ooit

De inhaalactie van Verstappen heeft de mening van Hamilton over de Red Bull nog verder gekleurd. Tegenover The Race trok de Brit van leer over de overmacht van de energiedrankjesfabrikant. Volgens de man die alles weet van snelle auto's is de RB19 relatief gezien de snelste auto ooit. Zelfs de Mercedessen waarmee Lewis het veld voor gek zette tussen 2014 en 2020 komen niet in de buurt:

"Ik heb zeker nog nooit een auto gezien die zo snel is. Toen wij snel waren waren we niet zó snel. Dat is de snelste auto, denk ik, die ik gezien heb, zeker vergeleken met de rest. Ik weet niet waarom of hoe maar hij kwam langs me met serieuze snelheid. Ik deed niet eens een poging om te blocken want er was een enorme snelheidsverschil."

'Niet mijn probleem'

Op de vraag of de dominantie van Red Bull zwaar zal vallen voor de fans reageerde Hamilton koeltjes. De Brit wees erop dat een eenzijdig kampioenschap nooit goed kan zijn, maar benadrukte dat dat ook en vooral niet zijn probleem was:

"Dat is niet aan mij om te zeggen. Natuurlijk denk ik dat iedereen wil zien dat iedereen dicht bij elkaar zit, maar het is zoals het is. Niet mijn probleem of mijn schuld."

Bij voorbaat besloten

De allesverslindende Mercedes W11 geldt nog steeds als de snelste F1-auto aller tijden.

In Saoedi Arabië werd pijnlijk duidelijk dat de layout en het oppervlak van de circuits niets uitmaken voor de relatieve pace van Red Bull. De voorspelde bedreiging van Ferrari bleef uit.

De rode bolides moesten zelfs achter de beide Mercedessen en de Aston Martin van Fernando Alonso aansluiten. Max Verstappen wist bovendien in recordtijd van de vijftiende naar de tweede plek te knallen. Het kampioenschap lijkt bij voorbaat besloten, net zoals dat het geval was in de Mercedes hybride jaren.

Formule 1
  • NLBeeld / Proshots, Red Bull Content Pool