Mercedes: 'Lewis Hamilton is de beste verliezer ooit'

Volgens Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin is Sir Lewis in alles de beste. Zelfs verliezen doet hij beter dan wie dan ook!

Mercedes: 'Lewis Hamilton is de beste verliezer ooit'

Met acht zeven titels, 103 overwinningen, 191 podiums en 103 pole positions is Lewis Hamilton statistisch gezien op bijna alle vlakken statistisch gezien de beste Formule 1-coureur aller tijden. Alleen als het op snelste racerondes aankomt moet hij zijn meerdere erkennen in de grote Michael Schumacher (61 vs 77).

Ondanks een zwaar teleurstellend 2022 staat de reputatie van Sir Lewis nog steeds. In een uitgebreid artikel van de BBC dat terugkijkt op zijn illustere carrière blijkt dat hij niet alleen goed is in positieve dingen. Lewis is namelijk ook nog eens de beste verliezer aller tijden.

De beste verliezer

Volgens Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin is er namelijk niemand die zo goed verliest als zijn stercoureur. Hamilton doet er na elke kleine nederlaag namelijk alles aan om te begrijpen waar het mis ging en tien keer sterker terug te komen. Zo maakte hij het Nico Rosberg bijvoorbeeld bijzonder moeilijk in 2016. Shovlin ziet Hamilton door die eigenschap en zijn overvloed aan natuurlijk talent als zo goed als onverslaanbaar:

"Je kunt Lewis niet vragen blij te zijn als hij een race verloren heeft, dat is niet hoe hij werkt. Maar hij verliest erg goed als je iemand wil die terugkomt en de volgende wint. Hij is eigenlijk beter in verliezen dan de meeste die ik gezien heb, omdat hij zo zorgvuldig door het proces van begrijpen waar hij betere in moet zijn gaat, waar hij de kansen miste."

"Hij geniet er niet van, maar, het draait om het resultaat bij de volgende race, niet of hij glimlacht of een leuk interview geeft. Lewis heeft natuurlijk talent in overvloed, maar zijn werkhouding en vermogen om zich constant te ontwikkelen en te verbeteren betekent dat, voor de coureurs die hem proberen te verslaan, hij een bewegend doelwit is."

Groot verlies = grote overwinning?

Een verklaring voor waarom dat trucje in 2022 niet werkte heeft Andrew echter niet. Om goed te verliezen moet je immers de capaciteit hebben om te winnen. Vorig jaar was dat dankzij de tegenvallende Mercedes W13 echter zelden een mogelijkheid. Ironisch genoeg ging de enige overwinning voor Mercedes dat jaar naar Lewis' nieuwe teamgenoot George Russell. We zijn benieuwd of ook dat verlies zich om zal zetten naar een indrukwekkende revanche.

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress