Zeven auto's die het Kanye West-predikaat verdienen

Van die types waar je enorm naar uitkijkt, maar knettergek blijken als je er uiteindelijk mee omgaat. Want het zijn niet enkel artiesten met grootheidswaan die in eerste instantie een goed imago opbouwen om vervolgens helemaal van de kaart te gaan.

Ook bepaalde automodellen lijden aan deze aandoening. Het zijn de vierwielers die bij de onthulling briljant lijken, in de folder veelbelovende specs tonen, maar op de weg bizar blijken. We diagnosticeerden de autowereld en kwamen op deze gekkies uit.

Een Porsche supercar: dat moet wel een feest worden. De heerlijke V10, het stoere maar onmiskenbare Porsche-design en de indrukwekkende prestatiecijfers onderschrijven dit vermoeden alleen maar. Uiteindelijk blijkt de supercar een hypergevoelige koppeling te hebben en kwam het vermogen hard en plotseling. Een auto waar professionele bestuurders het al moeilijk mee hebben, laat staan patsers die nauwelijks de pedalen van elkaar kunnen onderscheiden.

In de Britse schuurtjes worden de meeste Kanye-auto's gebouwd. TVR (R.I.P.) vormt daarbij het absolute hoogtepunt. Aantrekkelijke modellen die compleet krankjorum blijken zodra het gaspedaal stevig wordt ingetrapt. Gelukkig komen ze binnenkort terug om de autowereld weer wat op te schudden.

Een absolute schoonheid (als je de oude koplampen even afdekt) uit Italië die Alfa weer zijn sportieve imago terug moest geven. De 4C zou de verlosser van het noodlijdende concern worden. In de praktijk blijkt op hoge snelheid de wegligging matig te zijn en laat de Italiaan zich niet lekker plaatsen in bochten. Looks zijn toch niet alles en ook deze Kanye is geen verlosser.

Veel vermogen en dat allemaal op de achterwielen van een 911. Het klonk als een recept voor een ultieme sportauto, maar eenmaal op het asfalt blijkt het vooral een tricky combinatie. Ja, als je het goed doet, levert de Duitser briljante prestaties. Maar doe het fout en je dierbaren staan voortijdig boven je kist te tranen.

Het TVR-verhaal gaat tot op zekere hoogte ook op voor Noble. Wederom een Britse schuurbouwer die op papier briljante rijdersauto's creëerde die in de praktijk soms venijnig uit de hoek konden komen. En dat was als ze überhaupt werkten.

Mercedes-AMG staat bekend om zijn bizarre projecten. Wie verzint het anders om je oudste SUV om te bouwen tot een zeswiels compensatiemonster of je supercar te leveren als speedster zonder dak. Het is ook de afdeling die de al snelle SL65 AMG ombouwde tot de extreme Black Series. Krachtiger, ruwer en sneller maakt dit monster korte metten met iedere bestuurder die zich niet honderd procent concentreert op het rijden.

Denk je rustig in een familiebak van Opel te stappen, blijkt het een scheurijzer uit de handen van Lotus te zijn. Deze braaf ogende sedan knalt in 5,2 seconden naar 100 km/u en topt op 285 km/u. Dat is pittig voor menig merk, maar vol een Opel is het ronduit bizar. Duidelijk een Kanye in schaapskleren.